Strava i užas u Koreji: Tjeraju djecu da grade prugu

REUTERS
Udruge za zaštitu ljudskih prava podivljale su na ovu tajnu snimku, no sjevernokorejskom moćniku ne mogu ništa...
Vidi originalni članak

Žmirkajući na suncu, djeca-robovi Kim Jong-una utovaruju teško kamenje u vreće dok drugi popravljaju željeznicu sa čekićima. Izvedeni sa školske nastave i prisiljeni da obavljaju posao koji je težak i za odrasle muškarce, ova sirota djeca rade po 10 sati na dan. 

Video snimka o teškom kršenju ljudskih prava koju je objavio Daily Mirror i ujedno razotkrio teško iskorištavanje djece šokirala je svijet.

Pogledajte video:

- Snimka do koje su došli mediji zastrašujuća je dokumentacija jedne od nagorih vrsta zlostavljanja koje nameće Sjeverna Koreja, dječjeg robovskog rada - kaže Michael Glendinning iz europskog Udruženja za ljudska prava.

Cijela obavještajna mreža doušnika koristila je skrivene kamere kako bi tajno snimila snimku koja je nastala tijekom ove godine.

U jednom flimu, snimljenom u sjevernoistočnoj provinciji Ryanggang, krhki dječak u dobi od oko osam godina, noseći britanski nogometni dres, dobiva naredbu da razbija kamenje od velike stijene.

Djevojke se sparuju dok se bore kako bi lakše prenijele težak teret i složile ga na hrpe. Jedan mališan čak pada, pokleknuvši pod ogromnim poslom. 

Učitelji s druge strane štite svoja lica od sunca dok naređuju dječici koja povijenih kičmi prenose vreće veće i teže od njihovih tijela.

Masivni pješčenjaci koje su prašnjava djeca razbila i materijal za rad slažu se u visoka brda. Jadan život ove djece u oštroj je suprotnosti onog tiranina Jong-Una. Rođen u dinastiji željezne vladavine, on je imao privilegiju vrhunskog obrazovanja u Švicarskoj prije nego je preuzeo vlast 2011. po smrti svog oca Kim Jong Il-a, kojeg su zvali i "Dragim vođom".

Ubrzo je počeo trošiti milijune na gomilanja arsenala nuklearnih raketa i drugog oružja. Unatoč dojmu kojeg žele ostaviti svijetu o svojoj velikoj moći, za rad iskorištavaju djecu - čime dokazuju svoju bijedu te nehumanost.

Sa stanovništvom većim od 24 milijuna, stručnjaci upozoravaju kako se milijuni djece tamo svakodnevno koriste za prisilni rad. Oni najugroženiji su siromašna djeca čiji su roditelji obični radnici, a ne politički funkcioneri. Njih se izvlači iz škole i odvodi na "terenski rad", dok privilegirani sjede u učionicama i naslikavaju se s Kim Jong-unom.

- Ako ne uspiju završiti posao, isprebijaju ih tako da ne mogu ni sjediti ni ležati bez bolova. Očito to smatraju dobrom motivacijom na rad - rekao je britanski ambasador u UN-u, komentirajući kako je to pravi primjer modernog ropstva. 

Stručnjaci upozoravaju kako nije stvar samo u fizičkom zdravlju te djece, jer osim ozljeda, pothranjenosti i poremećaja rasta uslijed ovakve eksploatacije javljaju se i trajne posljedice na psihičko zdravlje.

Eksluzivne fotografije zlostavljanja djece i prisiljavanja na rad pogledajte OVDJE.

Posjeti Express