Stručnjaci: Ovu zdravu hranu hitno prestanite jesti!

Thinkstock
Namirnice koje se reklamiraju kao zdrave nutricionističke su zamke koje nam prodaju kao "super hranu", no zapravo su daleko od toga
Vidi originalni članak

Naljepi li se na namirnicu etiketa "superhrane" ili "zdrave namirnice" prodaja će narasti za minimalno 50 posto, što je dokaz trednova u prehrambenoj industriji i želji ljudi da jedu navodno što zdravije, organskije i kvalitetnije namirnice. 

No, ako zaista želite zdravije jesti, tada bi ove tri zdrave hrane trebali izbaciti iz svoje kuhinje zauvijek

1. Žitne pahuljice

Često spominjane kao najbolji mogući izbor za doručak, saveznik zdravlja i vitke linije, žitne pahuljice su daleko od toga za što se reklamiraju.

U industrijskoj proizvodnji okus žitnih pahuljica dodatno se pojačava dodavanjem soli i mnogih takozvanih E-dodataka koji su zapravo natrijeve soli.

Prehrambeni stručnjaci već dulje vrijeme upozoravaju kako “müesli” i “corn flakes” mogu biti kalorijske bombe zbog obilja dodanog šećera, soli (natrija) i masnoća.

Ako pozornije pročitate sastav proizvoda, ustanovit ćete da gotovo sve žitne pahuljice na policama supermarketa u prosjeku sadrže od dvadesetak do tridesetak grama šećera na 100 grama proizvoda.

Znatno bolja alternativa za doručak su zobene pahuljice i druge neobrađene žitarice za doručak koje se mogu kuhati ili jesti sirove s jogurtima, voćem, medom...

2. Kruh

Bijeli, crni, s maslinama, sa chia sjemenkama, lukom, bez glutena - no u osnovi sve što je kruh je zapravo nešto u čemu bismo trebali uživati rijetko, a ne svakodnevno. 

Radi se o tome da je kruh teško probavljiv, obiluje transmasnoćama, šećerom i soli te je kao takav najčešći krivac porasta kolesterola, upale i srčanih te krvožilnih bolesti.

Ništa bolji nije glutenski kruh, jer se gluten realno zamijenjuje kemikalijama kojima se poboljšava okus.

Alternativa? Nerealno je očekivati da se u potpunosti izbaci kruh iz prehrane, no treba ga svesti na najmanju moguću mjeru.

3. Margarin

Za margarin se tvrdi da je zdrav za srce, snižava kolesterol i tlak, pomaže kod mršavljenja i poboljšava zdravlje u svakom pogledu. Dobro zvuči, ali ima jedan problem – to nije istina.

Proizvodi se od biljnih ulja, koja se dobivaju kemijskim procesom odvajanja uz pomoć kemijskih otapala, najčešće Hexana. 

Visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava u njima vitamine i antioksidante i nastaju slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja u stanicama i povećati rizik od raka.

Zatim se u procesu hidrogenizacije tekuća ulja mijenjaju uz upotrebu nikla kao katalizatora, a ostaci kemikalija koje se koriste u preradi ostaju u proizvodu.

Alternativa? Stari dobri, organski maslac, s masnoćama koje su dobre za vas. Naravno, ako ste srčani bolesnik, to znači uživanje u najmanjoj mogućoj mjeri masnoća, pa tako i maslaca.

Posjeti Express