Suludo - Japanke ne smiju nositi naočale na posao

Getty images
Zemlja časti i odgovornosti stroga je u pogledu nekih stvari, a ta pravila ostatku svijeta djeluju poprilično seksistički
Vidi originalni članak

Japanska su pravila ponašanja mnogima neobična, no u posjeti toj zemlji svakako ih se treba pridržavati, koliko god nama nemaju smisla. Primjerice, jedno je nedavno pravilo Japana šokiralo svijet, a prema njemu Japanke ne smiju nositi naočale na poslu, osobito ako rade u robnim kućama i aviokompanijama.

Navodno je razlog za to što s naočalama izgledaju previše hladno i nepristupačno, one im skrivaju šminku te "ne idu uz tradicionalnu odjeću".

Tema je na društvenim mrežama izazvala žestoku raspravu o odijevanju i ženama na radnome mjestu. O ovoj je temi pisao i Business Insider, ističući da tvrtke u raznim japanskim industrijama zabranjuju zaposlenicama nošenje naočala. 

Tvrtke su pak kao razlog navele sigurnosne razloge kada se radilo o radnicama u zrakoplovnim tvrtkama, a kada su posrijedi bile radnice u sektoru ljepote i kozmetike, navodno su navele da se kod onih s naočalama ne vidi dobro šminka. 

 - Razlozi zbog kojih žene u Japanu ne bi smjele nositi naočale na radnom mjestu uistinu su besmisleni. Zapravo je riječ o rodnom pitanju i sve je to zapravo vrlo diskriminirajuće - kaže profesorica sociologije na Sveučilištu u Kyotu, Kumiko Nemoto.

To je seksističko pravilo samo jedan od primjera "uvrnutog" bontona Japana.

Naočale ne, ali potpetice obavezno!

Japanka (20) koja je odlučila ostati anonimna, radi kao recepcionistica u glavnoj robnoj kući, gdje je rekla da joj je zabranjeno nošenje naočala.

- Rečeno mi je da ne smijem nositi naočale jer to ne izgleda ženstveno - otkrila je. 

Zbog toga ona mora nositi leće 12 sati na dan, osam sati koliko radi, a ostatak spada na putovanje do posla i kuće. Oči su joj užasno iziritirane od suhoće, zbog čega je bijesna na svoje poslodavce.

SAMO RED Nevjerojatno čisti: Japanska tajna koju svijet još nije otkrio

Na posao nosi uniformu, koja se sastoji od haljine i cipela koje plaća tvrtka, a potpetice od 5 centimetara za većinu su žena obavezan "dress code" u Japanu. 

Velik broj tvrtki regulira i druge stvari što se tiče izgleda žena, primjerice ne smiju stavljati sjenila sa šljokicama ili tamnu šminku, zabranjene su ekstenzije trepavica, a čak postoji i odredba za poželjnu boju kose. Naime, ako je kosa obojena presvijetlo, postoje velike šanse ukora od strane menadžera.

Što još ne smiju žene

Iako je Japan navodno prošao kroz revoluciju emancipacije, postoje stvari u kojima je gotovo nemoguće iskorijeniti seksizam.

Sumo udruženje navodi kako višestoljetna tradicija ženama ne dopušta sudjelovanje u sumo ritualima te kako bi njeno mijenjanje predstavljalo nepoštivanje predaka. Usprkos postojanju ženskog suma od 18. stoljeća, poznatog kao onnazumo, ovoj ženskoj inačici hrvanja zabranjeno je stjecanje profesionalnog statusa.

BUBREZI Obdukcije otkrile nešto jako čudno kod Japanaca

Planina Omine, koja se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine,  pri svome vrhu kod prolaza hrama Omine donosi svojim hodočasnicima zanimljivu obavijest na kojoj piše kako je ženama zabranjen prolaz zbog religijske tradicije.

Kapsula hoteli i sushi restorani su muško područje

Navedeni razlog zabrane odsjedanja žena u ‘kapsula hotelima‘ jest činjenica da su oni prvenstveno usmjereni ka poslovnim muškarcima. No, danas postoji nekoliko hotela ovog tipa koji odobravaju odsjedanje ženama. Ipak, u 99 posto slučaja žene neće dobiti smještaj u ‘kapsula hotelu’.

U svijetu sushi chefova žene ne mogu pronaći svoje mjesto zbog ustaljenog mišljenja kako ženske ruke imaju povišenu temperaturu koja može naštetiti okusu sushija. Ovaj problem česta je tema u engleskim medijima, a u Americi ga proglašavaju urbanim mitom. No, činjenica jest kako u Japanu ovaj posao još uvijek smatraju muškim.

Posjeti Express