Tajna Crkve: Skrivaju dokaze o ubojstvu časne sestre

Netflix
Ubijena je prije pedesetak godina, a ni danas nisu razjašnjeni detalji misterioznog ubojstva
Vidi originalni članak

Već pet desetljeća katolička crkva u Sjedinjenim Američkim Državama pokušava skriti odgovor na jednostavno pitanje. "Tko je ubio sestru Cathy?" pitaju se policajci iz Baltimore. Isto to se pitaju i njeni bivši učenici iz srednje škole Keogh. Pita se i sudstvo, ali odgovore će teško naći. "Svaki policajac ima jedan slučaj koji ga proganja do kraja karijere. Smrt sestre Cathy proganja mene. Stvarno bih volio da ga riješim prije nego umrem", govorio je umirovljeni policajac Louis Roemer nedugo prije svoje smrti 2013. godine.

A činjenice slučaja ostat će, čini se, zauvijek neriješene. 7. studenog 1969. godine je 26-godišnja sestra Catherine Ann Cesnik nestala pod iznimno sumnjivim okolnostima. Kako prenosi Daily Beast, sestra Cathy nedugo prije smrti je otišla iz isključivo ženske srednje škole gdje je bila učiteljica. Htjela se pridružiti cimerici, sestri Russell Phillips, u predavanju u jednoj javnoj srednjoj školi u Baltimoreu.

Oko 6 sati popodne izišla je iz stana i zaputila se prema obližnjem trgovačkom centru gdje je htjela unovčiti svoju plaću, kupiti neka peciva i pronaći zaručnički dar mlađoj sestri Marilyn. Nekoliko sati kasnije pronašli su njen automobil u blizini stana. Automobil je bio nekako neobično parkiran, pronašli su blato na gumama i grančicu u blizini volana. Međutim, od Cathy nije bilo ni traga ni glasa.

Cimerica se zabrinula i kontaktirala je dvojicu svećenika, Geralda Kooba i Petera McKeona, a otac McKeon će kasnije nazvati policiju i prijaviti nestanak omiljene časne sestre. Tek dva mjeseca kasnije će policija otkriti njeno mrtvo tijelo na jednom smetlištu izvan grada. Obdukcijom je otkriveno da je ugušena i da ima ranu na potiljku nastalu udarcem tupog predmeta.

Ubojstvo će ostati neriješeno dugih desetljeća. Baltimorska policija istražila je sve tragove, a isprva su sumnjali na oca Kooba. On je svojevremeno bio u vezi sa sestrom Cathy, a nudio joj i da oboje napuste svoj poziv kako bi se mogli vjenčati. Policija je ustvrdila da je Koob imao alibi. Bio je u kinu točno u vrijeme nestanka, a imao je i dokaze da je bio tamo gdje tvrdi da je bio.

Tek 1994. godine je N.N. izišla u javnost s novim informacijama. Medijima je ispričala kako ju je otac Joseph Maskell seksualno zlostavljao dok je ona bila učenica u Keoghu. Nije samo on je silovao već ju je podvodio brojnim policajcima, poslovnim ljudima i ostalim "uglednicima" Baltimorea. Osim toga, ista osoba je tvrdila da ju je Maskell jednom prilikom odveo na smetlište kako bi joj pokazao mrtvo tijelo sestre Cathy. "Vidi što se dogodi kad pričaš loše stvari o ljudima", navodno joj je rekao Maskell dok je pokazivao Cathy.

Policija je sumnjala u tu priču. Sumnjali su i zato što je ispričala da je vidjela crve po licu mrtve Cathy, a takvo što je rijetko viđeno u hladnom Baltimoreu tijekom kasne jeseni. Obdukcija je pak pokazala da je doista bilo tragova crva u Cathyjinom grlu, a tu informaciju nitko osim policije nije znao. Jean Hargadon Wehner, kako je pravo ime te N.N., susrela se s velikom sumnjom. Pričala je da su joj se javila sjećanja tek nakon što je vidjela oca Maskella na slikama iz godišnjaka, a da je bila potisnula sve loše što joj se dogodilo tijekom obrazovanja.

Praktički nitko joj nije povjerovao, a otac Maskell je pobjegao u Irsku gdje je i umro početkom dvijetisućitih godina. Čitavu priču sada razotkriva Netflix u dokumentarnoj seriji The Keepers koja se počinje prikazivati krajem ovog tjedna.

Posjeti Express