Tajna njezine moći skrivala se u njenoj torbici

MARTIN HAYHOW/REUTERS/PIXSELL
Prošli tjedan aukcijska kuća Christie's obilježila je 40. godišnjicu dolaska na vlast Margaret Thatcher dražbom njezinih osobnih stvari
Vidi originalni članak

Mornarsko plava torbica s uzorkom kože guštera i zlatnom decentnom kopčom. Iz londonskog Aspreya. Proizvedena negdje početkom 90-ih. To je ona vrsta nasljeđa koje možete naći omotano u platnenu maramu u ormaru vaše bake, ako je baka bila otmjena.

Očekivalo se da će ju prodati za oko 8.500 kuna, no u ukcijskoj kući Christie's u Londonu, ova je torba prodana prošli tjedan za osam puta veću cijenu. No, to je manje zbog same vrijednosti predmeta, a više zbog njezine bivše vlasnice. Ova torba nekoć je visjela preko ruke Margaret Thatcher, prve britanske premijerke, piše Washington Post.

Željeznu damu, osim njezinog asesoara definira i konzervativna ideologija i razbijanje radničkih sindikata i demonstracija, kao i bliski odnos s američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom, a vizualno – bila je poznata po svojoj krutoj frizuri, te obaveznoj bisernoj ogrlici i torbici u kojoj je uvijek imala olovku. I upravo se u njezinim torbicama skrivala njezina najveća moć. Zahvaljujući Margaret Thatcher, riječ 'handbag' - ručna torbica - ušla je u oxforski rječnik jer joj je dala novo značenje, pa je tako ona bila, pored ostalog i sinonim za žene u politici. Znalo se da, kad je bila ljutita na nekog svog ministra ili političkog protivnika, taj se neće dobro provesti krene li Margaret iz svoje torbice vaditi papire. 

Konzervativci s obje strane Atlantika i danas ju vole i cijene. Ovih dana Christie's je aukcijom pod nazivom 'Mrs. Thatcher: Treći dio' u kojoj su ponuđene njezine osobne stvari, obilježio 40. godišnjicu njezinog dolaska na vlast.

U online katalogu fotografije su predmeta koje se nalaze u St. Jamesu u Londonu u podrumu aukcijske kuće.

Adrian Hume-Sayer je Christiejev direktor privatnih kolekcija kako je rekao, prije četiri godine njezini su osobni predmeti prodani za 6,8 milijuna dolara, a ova treća aukcija mogla bi doseći 1,4 milijuna dolara jer su se javili zainteresirani iz 36 zemalja i pet kontinenata.

Ovaj put njezine predmete nudi nekoliko nasljednika kao i jedna dobrotvorna udruga a ukupno se prodaje 192 predmeta.

ponudi su komadi njezinog nakita koji je često nosila u službenim nastupima, u Parlamentu i na putovanjima u inozemstvo, uključujući i Van Cleef&Arpels broš koji je prodan za 65.000 dolara jer je ukrašen draguljima.

Falklandska zdjela – podsjetnik na rat za Falklandsko otočje prodana je za 1.140 dolara, dok je pisaćim strojem napisan popis njezinih obaveza na dan 28. studenog 1990. – posljednji dan njezinog mandata – prodan za 13.800 dolara. Vidi se da joj je radni dan počeo u 7:45 s frizerom, zatim je otišla pozdraviti kraljicu Elizabethu II u Buckinghamsku palaču, onda se pojavila u Donjem domu, pa na piću sa Sir Robinom Butlerom i dan joj je završio u 18:00. Uz ovaj termin piše pod znakom upitnika i 'Savoy Grill'.

Margareth Thatcher umla je 2013. godine u 87. godini života nakon moždanog udara. Posljednje mjesece života provela je u hotelu Ritz u Londonu jer se više nije mogla sama brinuti za sebe.

Aukcijskoj kući Christie's pomagala je oko sortiranja i tumačenja predmeta Cynthia Crawford, osobna asistentica Željezne Lady

Crawford ili Crawfie kako ju je zvala Margaret Thatcher, vodila je detaljne dnevnike o tome što je Thatcher nosila, i kada, zajedno s kojim dodacima.

"Kad bi išla u inozemstvo, ja bih sve pripremila. Spakirali bi što je moguće manje prljage, uvijek mornarsko plave ili crne cipele i jedan par salonki" rekla je Christie.

Posjeti Express