Tajni arhiv: Kako je Partija osudila Jovanku na izolaciju

Eric Koch
Partijaši su dogovorili da se ljudima koji je žele posjetiti kaže da je bolesna
Vidi originalni članak

Potpuna izolacija i kontrola Jovanke Broz, udovice doživotnog jugoslavenskog diktatora Tita, dogovorena je na sjednici Savjeta za zaštitu ustavnog poretka SFRJ.

Na toj sjednici od 22. srpnja 1985. pod točkom razno razmatrana ja akcija "Sjenka" što je bilo kodno ime za praćenje i prisluškivanje Jovanke Broz. O njenoj sudbini su na toj sjednici odlučivali komunistički rukovoditelji u to vrijeme. Među njima su bili Nikola Ljubičić, Stane Dolanc, Milka Planinc, Dobrosav Ćulafić i Lazar Mojsov.

General Ljubičić, predsjednik Predsjedništva Srbija i ministar vojske, kao i Dolanc, ministar policije i član Predsjedništva SFRJ, najviše su optuživali Jovanku i zalagali se za oštre mjere protiv nje, dok drugi nisu puno zaostajali za njima. Iz zapisnika sa sjednice vidi se da je Dolanc optužio Jovanku da je za Broza, dok je još bio živ, govorila da je bandit, lopov i kriminalac, te da je Ratko Dugonjić, predsjednik Predsjedništva BiH tražio da se protiv nje podnese krivična prijava. Dolanc i Ljubičić su se složili da treba tužiti Jovanku, ali su postavili pitanje kako će reagirati javnost.

Dolanc podsjeća druge komunističke rukovoditelje da su "na Jovanku upozoravali prije 10 godina", a da im je Edvard Kardelj, tada prvi zamjenik Broza, rekao da one ne može naštetiti nikome.

Moskovske godine Povjesničar: "Tito je lagao o svom ratovanju"

Ljubičić se zalagao da se potencijalnim Jovankinim posjetiteljima kaže da je ona bolesna i da se razmisli treba li Titovoj udovici dopustiti neometano korištenje telefona. Dolanc zatim pita je li Jovankina sestra Nada pod nadzorom i dobiva potvrdu od Ive Baričevića da jest.

Planinc, Dolanc i Mojsov se zalažu da se objavi imovinsko stanje Jovanke i to "najbolje preko delegata u Saveznoj skupštini". Mojsov kaže da nekoga treba zadužiti da to i napiše, a Dolanc odgovara da se na tome već radi. Lazar Mojsov tražio je i da se usvoji zakon o nasljeđivanju Titove imovine i da se objavi Jovankin status delegatima. Također se založio da o njoj složi "bijela knjiga", dokumentaciju iz nje koristiti pokaže li se potreba. On zatim navodi da će netko dati nalog da se "tempirana bomba Jovanka" aktivira, pa da zato treba predvidjeti i napraviti prijedlog mjera.

Dolanc je formulirao zaključke sastanka gdje piše da treba pripremiti izvještaj sa svim iznesenim prijedlozima, kao i da se nastavi najoštriji nadzor nad Jovankinim kretanjem i vezama.

Navodi se da će biti izglasan i zakon o nasljeđivanju te da će se tako delegatima Skupštine objasniti njen status, a ako bude problema sa zakonom, da se preko delegatskog pitanja da odgovor i o tome.

U zaključcima stoji i da se mora narediti novinama "da ne smiju objavljivati njene intervjue, memoare ili bilo što u vezi s Jovankom".

(Blic)

Posjeti Express