Zastrašujući životi lovaca na mafiju: "Slali su nam doma kozje glave"

Emmevi Photo/Milestone Media/PIXSELL
Mafija je generacijama dio života na Siciliji, no jedna tajna skupina ih pokušava zaustaviti
Vidi originalni članak

Na Siciliji svi znaju za Catturandi - posebni policijski odred čiji je jedini zadatak lov mafije. No nitko ne zna tko su oni.

Jedini put kad ćete vidjeti članove Catturandija jest kad uhite nekog mafijaša. Oni su muškarci "bez imena i lica", koji imaju prekrivena lica kad provode različite akcije, kako bi bili sigurni da ih nitko neće prepoznati.

"Više volimo da nas zovu 'Skupinom lavova', jer smo takvi: divlji, slobodni i uvijek spremni za napad u ovoj džungli", kaže IMD - jedan od manje od dvadesetorice muškaraca koji kriju identitet iz očitih razloga.

"Nekoć biste dobivali prijetnje smrću od zločestih dečkiju, slali bi vam doma kozje glave i doživljavali biste slične slične neugodnosti."

1990-ih ovaj je specijalac dobivao fotografije svoj registarskih tablica, označene s crvenim križem. A zbog prijetnji su neki njegovi kolege odlučili i napustiti Catturandi, premda IMD ističe da je rizik od smaknuća danas manji nego prije.

On i njegovi kolege razvijaju neuobičajeno intimne veze s kriminalcima koje prate, a nekad to čine desetljećima prije nego ih konačno uhite.

"To je kao da živite s njima. Čujete ih dok prave djecu, slušate njihove obiteljske probleme, gledate kako im odrastaju djeca i njihove emocije kao da postanu vaše."

Jedan od muškaraca koje prisluškuju je bio liječnik u Palermu, a danas je u zatvoru.

"On je bio jako obrazovan, pa smo kroz njega naučili puno o talijanskoj književnosti, jer smo ga stalno slušali. Zapisivali bismo što govori, nabavljali knjige koje je spominjao u beksrajnim govorima djeci... Bilo je to kao da slušate radio i sve su nas fascinirali njegovi maniri, način razmišljanja i kreativnost. Teško je bilo povjerovati da je on mafijaš."

Nakon što konačno uhite osobu, nekoliko sljedećih tjedana zna biti prilično neugodno. 

"Odjednom ih više ne vidite, a s tim se teško psihički nositi, jer - budući da oni postanu dio vaše svakodnevice - počnu vam nedostajati."

Nije želio da mu bude svejedno kao drugima

U 20 godina rada u policiji, IMD je pomogao u uhićenju gotovo 300 mafijaša, uključujući i Giovannija Brusca, poznatog po tome što je oteo i mučio 11-godišnjeg sina drugog mafijaša - koji ga je izdao. Brusca je dao ubiti dječaka i njegovo tijelo je zatim otopio u kiselini, pa ga obitelj nije uspjela ni pokopati.

Kad su ga uhitili, IMD kaže da su teškom mukom suzdržali sve osjećaje i pitanja koja su mu željeli postaviti.

"Kad smo ga se domogli, 'svinja' je počeo naricati kao malo dijete. S druge strane, glavni šef - Provenzano - je bio tih i šapnuo mi: 'Nemate pojma što radite'. No, ulovili smo ih i to je bilo najvažnije."

Brusca je inače bio ključni igrač u zločinu koji je IMD-a uopće naveo da se pridruži policiji. 23. svibnja 1992. godine, mafija je postavila pola tone eksploziva ispod ceste međunarodne zračne luke u Palermu, pri čemu su ubili vodećeg anti-mafijaškog suca, Giovannija Falconea. Brusca je kasnije identificiran kao muškarac koji je pristinuo gumb za detonaciju.

"Bio sam na 18. rođendanu moje djevojke", prisjeća se IMD koji je u to vrijeme bio student biologije i dodaje: "Njezin otac je bio vođa policije Palerma i kad je bomba eksplodirala, svi policajci na zabavi su pozvani i svi su otišli u suzama."

IMD je odmah poželio saznati što se zbiva, no shvatio je da će cesta prema zračnoj luci biti zatvorena, pa je sjeo na motor i uputio se u centar grada kako bi vidio reakcije ljudi.

"U tom trenutku sam vidio skupinu muškaraca koji su se smijali i zezali. Otišao sam do njih i rekao im da je sudac Falcone ubijen, na što su me oni zbunjeno pogledali i rekli: 'I što to nama znači?!'. U tom trenu sam znao što želim raditi. Sljedeći dan sam se pridružio policiji jer sam želio uloviti što više zločestih dečkiju."

U to vrijeme su se rijetki mladići željeli pridružiti Catturandima, jer je riječ o opasnom poslu, pa je IMD odmah primljen.

"Većina ljudi bi prestala razgovarati s vama ili bi vam pljunuli u lice, jer se smatralo da - ako ste policajac - kao da ste počinili neoprostivu izdaju."

Prekinuo je studij i dok su njegovi prijatelji po noći gledali cure u klubovima, on je pratio Bruscu i druge mafijaše. Tako je jednom, prateći Bruscu slučajno upoznao i buduću suprugu, iako ona nije smjela znati čime se on bavi.

"Ne bih je izvodio na lijepa mjesta nego bih izmislio zašto idemo u slijepe ulice popločene smećem, jer bih pratio recimo ljubavnicu nekog bjegunca."

Svojim bližnjima je rekao da radi na izdavanju putovnica, no kad su uhitili Bruscu, snimke su bile na svim televizijama i njegova je djevojka prepoznala stražnjicu svojeg dragog.

"Nisam više mogao sakrivati istinu od nje. Rekao sam joj da ništa ne kaže baki, jer bi u protivnom to saznao čitav svijet. Srećom, uspjela je to zadržati tajnu."

Iako sicilijska mafija više nije tako moćna kao što je bila prije 20 godina, još uvijek predstavlja veliki problem na otoku. Premda ne mogu ubijati ljude kao nekoć, ulice su i dalje pune paradoksa, jer na mjestima na kojima su nekoć ginuli (i dobri) ljudi, danas se prodaju mafijaški suveniri, piše BBC.

Posjeti Express