Top 25 afrodizijaka: Začinite vaš seksualni život

Thinkstock
Za uspješan brak u drevnoj se perziji pio med, a u njegovu stimulirajućem učinku podjednako ćete uživati ako ga namažete na palačinke ili dodate u čaj
Vidi originalni članak

Razina testosterona, koja je najviša od listopada do prosinca, s dolaskom proljeća pada te je najniža u mjesecima kad su temperature zraka najviše, pokazala je studija koju je proveo dr. Johan Şvarţberg iz Sveučilišne bolnice u sjevernoj Norveškoj. A pad razine testosterona znači i pad seksualne želje.

"Spolna želja i kod muškarca i kod žena ovisi o stanju psihe i nivou stresa, o prokrvljenosti spolnih organa, stanju krvotoka i žlijezda s unutarnjim lučenjem, o općoj tjelesnoj kondiciji, pobudljivosti nervnog sustava... Biljke koje su dobile epitet afrodizijak djeluju na prokrvljenost zdjelice, potiču prirodno lučenje spolnih hormona, blagotvorno djeluju na urogenitalni trakt, odnosno pomažu kod bolesti i tegoba vezanih uz mokraćni mjehur i prostatu kod muškaraca, odnosno na jajnike i maternicu kod žena", kaže Vesna Genc, fitoaromaterapeut i Bowen terapeut.

Prirodni afrodizijaci, bez štetnih nuspojava, bude i jačaju seksualnu želju.

"Neki afrodizijaci stvaraju seksualnu želju djelujući na um, a neki šaljući impulse u pojedine dijelove tijela. Primjerice, povećavaju protok krvi u spolne organe te stimuliraju seksualni nagon i kod oba spola jačaju želju za seksom", kaže mag. nutricionizma Sandra Marić Bulat.

I dok neke namirnice, ljekovito bilje i dodaci prehrani jačaju libido stimulirajući proizvodnju hormona, tvari poput alkohola, cigareta i opijata neprijatelji su strasti jer šalju niz impulsa prema mozgu te smanjuju razvoj kemijskih spojeva koji su nužni za poboljšanje seksualnog nagona, pojašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat. Upozorava da libido dokazano smanjuju i pržena hrana koja stvara osjećaj težine u želucu, kao i mliječni proizvodi koji su teški za crijeva te mahunarke koje stvaraju neugodan osjećaj nadutosti. No seksualnu želju gase i proteini iz hrane jer stvaraju neugodan miris kože koji je odbojan ženama. No iako velike količine alkohola nisu dobrodošle, u malim količinama alkohol može djelovati kao afrodizijak.

"Još se u Shakespeareovu ‘Macbethu’ alkohol opisuje kao sredstvo koje ‘budi želju, ali remeti izvedbu’. Naime, previše alkohola često uzrokuje spolnu nemoć i nedostatak želje, no prilikom umjerene konzumacije alkohol djeluje povoljno te male količine kvalitetnog vina ili šampanjca potiču spolnu želju i kod muškarca i kod žene", pojašnjava mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać iz nutricionističkog savjetovališta Vitaminoteka. 

Kamenice

Izrazito su bogate cinkom koji je neophodan za sintezu muškog spolnog hormona testosterona te povećava produkciju sperme, kao i volumen ejakulata. Osim neupitne uloge na muški libido, neki znanstvenici smatraju da sudjeluje i u stimulaciji ženskog spolnog nagona, kaže mag. Krstev Barać. Po preporuci stručnjaka kamenice je najbolje jesti svježe otvorene i začinjene limunovim sokom.

Sjemenke

Zahvaljujući cinku sjemenke suncokreta stimuliraju libido. Želite li osjetiti njihove moći, grickajte ih ili ih dodajte u jogurt, namaze, juhe, variva ili jela od tjestenine, tvrdi Krstev Barać.

Krastavci

Vjeruje se kako miris krastavca povećava cirkulaciju i prokrvljenost ženskih organa te tako povećava libido kod žena. Stoga se osvježite salatom od krastavaca.

Bosiljak

Otklanja tegobe vezane uz probavni sustav, potiče razgradnju masti, smanjuje upalne procese i djeluje opuštajuće. Prelijete li svježe lišće vrućom vodom dobit ćete čaj, a bosiljak možete i nasjeckati u salate, savjetuje aromaterapeutkinja Vesna Genc.

Čokolada

Studije su pokazale da žene koje svaki dan jedu tamnu čokoladu lakše postižu orgazam. Želite li rasplamsati strasti, svaki dan jedite 2-4 kockice tamne čokolade, a efekt ćete udvostručiti ako pripremite toplu čokoladu s malo ljute papričice, kaže Krstev Barać.

Češnjak

Povećava cirkulaciju i ima lagano stimulirajuće djelovanje. Nekad davno tibetanski redovnici nisu smjeli ući u samostan ako su jeli češnjak jer se vjerovalo da podgrijava strasti

Banane

Iznimno su bogate kalijem i vitaminima B skupine koji su potrebni za proizvodnju spolnih hormona.

Lubenica

Citrulin prirodno pomaže pri postizanju i održavanju erekcije. Možete je jesti samu ili napraviti sorbet. U posudi zagrijte 1/2 šalice agavina sirupa i sok jednog limuna, dodajte 1/2 šalice šećera i miješajte dok se šećer ne otopi. Ohladite pa u blenderu usitnite 1 kg očišćene lubenice, dodajte joj ohlađeni sirup i promiješajte. Zamrzinite na 4 sata pa promiješajte vilicom i poslužite, savjetuje Krstev Barać. 

Ljute papričice

Feferoni i ljute papričice sadrže aktivnu tvar kapsaicin koja povećava broj otkucaja srca, ubrzava cirkulaciju i metabolizam te uzrokuje znojenje – a svi su ti ‘simptomi’ prisutni i tijekom vođenja ljubavi. Znanstvenici smatraju da ljuta hrana potiče izlučivanje endorfina – tjelesnih kemikalija koje pobuđuju osjećaj dobrog raspoloženja i uzbuđenja, kaže mag. Krstev Barać. 

Tartufi

Sadrže mikronutrijente, poput fosfora, natrija, kalija, magnezija, kalcija, sumpora i željeza. Smatra se da tartufi podižu raspoloženje, a vjeruje se i da sadrže feromone, tvari slične onima koje životinje oslobađaju tijekom seksualnog zova, pojašnjava nutricionistica Krstev Barać.

Papaja

Ima sastojke koji djeluju poput ženskog spolnog hormona estrogena te se pokazalo da povećava libido kod žena, kaže mag. Marić Bulat. Možete je jesti sirovu ili kuhanu, kao prilog jelima i salatama, te kao dodatak desertima i sokovima. 

Melisa

Ima antidepresivno djelovanje, uveseljava srce te će topli čaj od melise umiriti i oraspoložiti nervozne i napete osobe, a ohlađen čaj od melise posebno relaksira u vrućim ljetnim mjesecima, savjetuje fitoterapeutkinja Vesna Genc.

Med

U drevnoj Perziji parovi su nakon vjenčanja pili med kako bi im brak bio uspješan te od tuda i potječe popularni termin medeni mjesec. Med je bogat vitaminima B skupine koji su potrebni za proizvodnju testosterona, a mnoge znanstvene studije potvrdile su da može pove- ćati razinu testosterona u krvi. Med sadrži i bor koji u muškaraca podiže razinu testosterona, a u žena razinu estrogena estradiola. Dodajte ga čaju ili njime premažite pala- činke, savjetuje mag. Sandra Marić Bulat.

Sladić

Miris sladića ima izuzetno stimulirajuće djelovanje i pove- ćava želju za seksom. Istraživanje je pokazalo da miris crnog sladića povećava protok krvi u muškom spolnom organu za 13 posto, a u kombinaciji s mirisom krafne za čak 32 posto, kaže mag. nutricionizma Sandra Marić Bulat te savjetuje da strasti probudite šalicom čaja od sladića. 

Celer

Jedenjem celera muškarci znojenjem izlučuju androsteron, hormon koji stimulira spolni nagon kod žena. Stoga, želite li privući pripadnice ljepšeg spola, jedite sirovo lišče celera, savjetuje Marić Bulat. Možete napraviti i salatu od celera posutu sjeckanim orasima ili pak sok od korijena i lišća celera koji je dobar diuretik, sni- žava krvni tlak, a bogat je vitaminima B kompleksa te se preporučuje kod stresa, nesanice i nervoze, savjetuje fitoterapeutkinja Vesna Genc.

Ljupčac

Bio je sastavni dio ljubavnih napitaka u srednjem vijeku, a i danas slovi kao prirodna viagra. Koristi se uglavnom kao začin. Čaj od sjemenki dobar je za ublažavanje predmenstrualnih tegoba i kod gihta, no ne smiju ga koristiti trudnice, kaže fitoaromaterapeutkinja Vesna Genc.

Đumbir

Zbog specifičnog mirisa i stimuliraju- ćeg djelovanja na krvotok i cirkulaciju korijen đumbira se stoljećima smatra afrodizijakom. Možete ga rabiti kao začin, a od 2 do 4 g đumbira pripremiti čaj, kaže Marić Bulat. 

Stolisnik

Ima izuzetno jako protuupalno djelovanje te se koristi kod upalnih procesa u probavnom i urinarnom sustavu. Vino od stolisnika korišteno je za jačanje krvi i otklanjanje umora. Pomaže kod problema vezanih uz menstrualni ciklus, karcinoma maternice i mioma, a čaj od stolisnika povoljno djeluje na pravilan rad bubrega i jetre, govori fitoaromaterapeutkinja Genc.

Avokado

Smatraju ga voćkom ljubavnika jer potiče seksualnu vitalnost. Bogat je vitaminom E, štiti kožu te povoljno djeluje na krvni tlak i razinu kolesterola, sadrži sastojke koji štite od raka dojke i prostate. Možete ga jesti kao salatu ili namaz, a ulje avokada može biti zamjena za maslinovo ulje, savjetuje fitoterapeutkinja Vesna Genc.

Arginin

Ova aminokiselina je prisutna u mesu, orasima, jajima, kokosovu mlijeku i siru. U tijelu stvara dušikov monoksid, a to povećava dotok krvi u genitalije i poboljšava seksualnu želju u oba spola.

Arginin možete pronaći i kao dodatak prehrani. U obliku dodataka prehrani preporučljivo je dnevno uzimati od 10 do 15 mg cinka - neophodnog za sintezu testosterona koji blagotvorno djeluje na libido kod muškaraca, otkriva nutricionistica Marić Bulat.

Babin zub

Aktivne komponente biljke potiču hipofizu na pojačano lučenje luteiniziraju- ćeg hormona (LH) koji daje signal spolnim žlijezdama da luče spolne hormone.

Kod muškaraca se povećava lučenje testosterona, a to dovodi do pojačane sinteze proteina, povećanja libida i poboljšanja spolne funkcije. Pove- ćanje luteinizirajućeg hormona kod žena po- tiče ovulaciju i normalizra menstrualni ciklus, kaže Vesna Genc.

Šparoge

Obiluju vitaminom E koji je iznimno važan za sintezu spolnih hormona i vitaminom K koji povoljno djeluje na jačanje kostiju. Dobar su diuretik, snižavaju visoki krvni tlak, a kako su bogate folnom kiselinom - preporučuju se trudnicama.

Cimet

Zbog aromatičnog mirisa od davnina su mu se pripisivala afrodizijačka svojstva te je slovio kao začin koji zagrijava dušu i srce te potiče ljubavne strasti. Možete ga, po starom običaju iz srednjeg vijeka, dodati u kuhano vino, savjetuje fitoterapeutkinja Vesna Genc.

Orašasti plodovi

Bogati su omega 3 masnim kiselinama koje potiču cirkulaciju, kao i aminokiselinom L-arginin koja povećava količinu dušikova oksida u krvi koji opušta krvne žile, što pomaže erekciji, kaže Vesna Genc.

Brazilski oraščići bogati su selenom koji poboljšava kvalitetu spermatozoida, a orasi obiluju cinkom koji sudjeluje pri sintezi testosterona te je neophodan za zdravu spolnu funkciju muškaraca, kaže mag. Krstev Barać.

Sam miris badema potiče seksualnu želju kod žena te ga možete jest, ali i rabiti ulja za mazanje, kaže Marić Bulat. 

Bučine sjemenke

Bučine sjemenke i nerafinirano hladno tješteno bućino ulje sadrže veliku količinu cinka koji blagotvornno djeluje na lučenje testosterona te su u pučkoj medicini korištene u liječenju i prevenciji impotencije i bolesti prostate, kaže fitoterapeutkinja Vesna Genc

Posjeti Express