Ubio 11 žena: Tko je sakupljač kostiju iz West Mesa

Thinkstock
Nakon slučajnog otkrića kosti u pustinji, policija je ubrzo pronašla još ostataka mladih djevojaka, a pokraj jedne nađen je i fetus
Vidi originalni članak

Tijekom šetnje s psom, jedna žena je 2. veljače 2009. g. slučajno naišla na kost koja joj je izgledala neobično - baš poput ljudske. Kost je pronašla u predjelu West Mese, kod Albuqurequea. Odmah je obavijestila policiju o onom što je otkrila u polupustinji New Mexica, a jedna je kost dovela do stravičnih otkrića.

Policija se odmah bacila na slučaj, a ubrzo su na okolnim područjima pronašli posmrtne ostatke - čak 11 žena i jednog fetusa. Sve su ubijene žene bile relativno mlade, uglavnom hispanskog porijekla. 

Bijesan na mlade prostitutke

Većina ih je, kasnije je otkriveno, imala veze s drogom i prostitucijom. Žrtve u dobi od 15 do 34 godine vodile su se kao nestale godinama ranije, a njihovi nestanci su uglavnom prijavljivani u razdoblju između 2003. i 2005. g. 

Žrtve su redom, po otkriću bile - Jamie Barela (15), Monicam Candelaria (22), Victoria Chavez (26), Virginia Cloven (24), Syllania Edwards (15), Cinnamon Elks (32), Doreen Marquez (24), Julie Nieto (24). Veronica Romero (28), Evelyn Salazar (27) i Michelle Valdez (22).

Misteriozne fotografije

Jedina ubijena žena koja nije bila hispano porijekla bila je Afroamerikanka Syllania, a jedna od njih - Michelle, bila je u četvrtom mjesecu trudnoće. Policija je 9. prosinca 2010. u javnost pustila fotografije sedam neidentificiranih žena, za koje se vjerovalo da su također povezane s ubojstvima.

Mnoge od njih fizički su sličile potvrđenim žrtvama, a već sljedećeg dana objavljena je još jedna fotografija za koju su članovi obitelji dojavili kako doista je mrtva, no nije nestala već je umrla prirodnom smrću nekoliko godina ranije.

Tri dana kasnije utvrđeno je da su dvije od sedam žena s fotografije žive, a policija nije željela objaviti podrijetlo tih fotografija.

Sumnjali na ubojicu prostitutke

U tijeku istrage, policija je zaključila kako je sva tijela zakopao isti ubojica, serijski ubojica kojeg su nazvali "Sakupljačem kostiju iz West Mese". Ubojstva su također povezali s lokalnim godišnjim sajmom koji privlači brojne posjetitelje, pa tako i prostitutke.

Isprva se posumnjalo na dvojicu muškaraca - Freda Reynoldsa i Lorenza Montoyu. Reynolds, koji je radio kao barmen, poznavao je jednu od žrtava, a navodno su kod njega pronađene fotografije ubijenih prostitutki. On je preminio prirodnom smrću 2009.

Motoya je pak živio 3 kilometra od područja na kojem su pronađeni ostaci, a navodno su još 2006. identificirani tragovi guma koji su vodili od njegove kamp kućice do mjesra na kojima su kosti žena pronađene. U prosincu 2006. Motoya je zadavio jednu prostitutku u svojoj kamp kućici nakon čega mu je presudio njen dečko.

Kod biznismena našli tisuće fotografija žena

U kolovozu 2009. policija je pretražila nekoliko imanja u gradiću Joplinu u državi Missouri. Sumnjali su da je lokalni fotograf i biznismen, Ron Ervin bio povezan s ubojstvima u West Mesi. 

Kod njega su zaplijenili na desetke tisuća fotografija. Navodno je priznao kako je nekoliko puta bio na državnom sajmu, no nisu ga konkretno mogli povezati s ubojstvima. 

Ipak, u prosincu 2010. osuđivani je serijski ubojica iz Colorada , Scott Lee Kimball također bio predmet istrage. Kimball je poricao bilo kakvu vezu s ubojstvima.

Nude sto tisuća dolara za informaciju

Ni nakon brojnih godina istrage, policija nikad nije nekoga službeno optužila za stravičnih 11 ubojstava i pretpostavlja se da je ubojica još živ i na slobodi, a možda i danas zakapa negdje tijela na novoj lokaciji. Policija nudi 100 tisuća dolara svakom tko ima korisnu informaciju o ubojici koja bi mogla dovesti do uhićenja i presude ubojici ili ubojicama.

Pogledajte video:

Posjeti Express