"Ukradeni nakit Kim Kardashian teško će se prodati"

Press Association/PIXSELL
Procjenjeno je kako je reality zvijezdi ukradeno 10 milijuna dolara u nakitu, uključujući prsten vrijedan 4,5 milijuna - a prodati to sve čini se kao vrlo teška misija
Vidi originalni članak

Kim Kardashian West se sasvim sigurno može oprostiti sa svojim ukradenim prstenom vrijednim 4,5 milijuna dolara, jer će pljačkaši - ako su pametni, razlomiti kamenje u manje dijelove, a zlato rastopiti. Reality zvijezdu i seks simbol današnjice pet je naoružanih muškaraca u ponedjeljak držalo na nišanu dok su otimali nakit čije je vrijednost procjenjena na deset milijuna dolara, a još uvijek nije određeno koji su točno dijelovi nakita ukradeni, kao niti jesu li bili osigurani.

No, posve je sigurno kako je među ukradenim predmetima zaručnički prsten, kao i prsten s gigantskim kamenom od 20 karata koji je Kim poklonio suprug Kanye West 2013. Pljačkaši ipak ne mogu još odahnuti - oni moraju smisliti kako prodati ukradena dobra na otvorenom tržištu, a to bi moglo postati poprilično komplicirano. 

"Nakit treba razlomiti, kamenje izvaditi, a zlato rastopiti", kaže Lee Henderson, obavještajac iz tvrtke SaferGems koja rješava krađe nakita. Otkriva kako će u suprotno nakit biti nemoguće prodajti, jer nitko neće htjeti imati posla s tako "vrućom robom".

Razlamanje velikog dijamanta u manje značajno smanjuje njegovu vrijednost. 

Henderson kaže kako su pljačkaši trebali o tome ranije razmišljati te unaprijed pronaći prodavača s crnog tržišta koji će plasirati nakit. Druga opcija je da je nakit ukraden upravo "po narudžbi", ako je netko želio baš te komade zbog popularnosti Kim Kardashian.

U svakom slučaju, činjenica da je riječ o nakitu jednog od najprepoznatljivijih lica današnjice mogla bi kriminalcima zagorčati život, ističe Henderson koji kaže kako je nakit najbolje osigurati, ali i učiniti prepoznatljivim laserskom inkripcijom koja je vodootporna te vidljiva tek pod UV svjetlom.

Posjeti Express