Velika priznanja i jeftinijim vinima

Sanjin Strukić/PIXSELL
Crno-bijeli svijet Slavonije i Hrvatskog Podunavlja predstavile su vinarije iz udruge Graševina Croatica u Esplanade Zagreb Hotelu
Vidi originalni članak

Malena je u svjetskim razmjerima Hrvatska kao vinska zemlja. Malena je i vinogradarska regija Slavonija i Hrvatsko Podunavlje. Nije brojem članova velika ni udruga Graševina Croatica koja okuplja vinarije istočne kontinentalne Hrvatske, ali velika su vina slali lani na svjetska ocjenjivanja pa osvajali zlatna priznanja. Vesele nagrade vinima pristupačnih cijena, poput Graševine vrhunske 2020. Erdutskih vinograda. Pozlatila se na ocjenjivanju Mundus Vini u Neustadt u an der Weinstrasse u glasovitoj njemačkoj vinorodnoj regiji Pfalz.

Zbog velikog broja uzoraka, Mundus Vini ima svake godine dva ocjenjivanja. Erdutska je graševina osvojila zlato na proljetnom, tako se zove iako je krajem veljače, a na ljetnom, početkom rujna, pozlatio se i Chardonnay vrhunski 2021. Iločkih podruma. Grožđe je s Principovca, položaja koji daje bogata i elegantna vina naglašenih teroarskih i sortnih osobina, punog tijela i s velikim potencijalom za dozrijevanje u boci. Vino je za ponajbolja jela od bijeloga mesa te slatkovodne i morske ribe, a stoji osam eura.

Za predstavljanje na radionici u sklopu premijernog kušanja (En Primeur) mladih vina u Esplanade Zagreb Hotelu Udruga je odabrala još šest nagrađenih vina svojih članova i ponudila crno-bijeli svijet “začinjen” s dva slatkiša, odnosno predikatna vina.

Treće bijelo bila je Graševina Mitrovac 2021. vinarije Krauthaker.

Grožđe je iz vinograda starijeg od 30 godina s glasovitog položaja pokraj Kutjeva, a brali su ga dva tjedna nakon redovnog termina. Mitrovac omogućuje graševini da i u kasnijoj berbi zadrži svježinu, pa se u vinima osjeti sklad zrelosti i živosti, punoće i elegancije, mineralnosti i voćnosti, a i potencijal odležavanja im je ozbiljan. Ova je berba bila prvak lanjskog Festivala graševine u Kutjevu, a stoji oko 13 eura.

Crni nagrađeni trio predvodi Enosophia Frankovka Miraz 2018., zlatna s travanjskog ocjenjivanja frankovki Kékfrankos Grand Tasting u mađarskom Harkanju. Grožđe je s položaja Srednjak u Feričancima, a nakon 14 dana maceracije vino je dozrijevalo 12 dana u bačvicama pa godinu i pol u boci. Aroma je puna zrelog voća, uglavnom trešanja i šljiva, s notom crnog ribiza. Okus je dug, mekan i ugodan, sa živahnim kiselinama. U prodaji je pod starim brendom Feravina, a u Vrutku stoji 17 eura.

Kutjevački “crni dukat” je Maximo Nero 2017. Mješavina cabernet sauvignona, merlota i syraha s položaja Hrnjevac i Vinkomir osvojila je veliko zlato na Concoursu Mondial de Bruxelles te zlato na ljetnom ocjenjivanju Mundus Vini. Zbog odležavanja u bačvicama nježno miriše po dimu i hrastu, a bogate voćne arome začinjene su i mentom. Ima puno tijelo i dobar potencijal odležavanja, a stoji oko 11,5 eura.

Zlatom s Mundus Vinija, ali i Austrian Wine Challengea u Beču, diči se i Goldberg Red 2019. Vina Belje. Cabernet sauvignona i merlota je po 40 posto, a frankovke 20. Grožđe je kasnije brano, a bilo je i oko pet posto prosušenih bobica. Napunjeno je samo 1500 boca, namijenjeno je hotelima i restoranima, a cijena je 20 eura plus PDV.

Dva šećera za kraj bila su Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015. Mladena Papka iz Iloka i Martin Albus Graševina ledena berba 2018. Prvo je osvojilo veliko zlato na ocjenjivanju Catad’Or World Wine Awards u Čileu i boca od pola litre stoji 33 eura, a drugo, zlatno s Mundus Vinija, nekoliko je eura skuplje, ali je bočica manja, 0,375 litara. Ni to nisu (pre)velike cijene za takva vina.

Zlato graševini u 6600 boca za samo šest eura

Tri su šestice u naslovu, ali Graševina vrhunska 2020. Erdutskih vinograda ni približno nije vražje vino, nego ugodna okrijepa po više nego ugodnoj cijeni. Zrelo je i kompleksno, harmonično i s finim cvjetnim i voćnim mirisima, zapisali su ocjenjivači Mundus Vinija u Njemačkoj. Grožđe s položaja Busija obrano je u trenutku maksimalne zrelosti i odmah se vidio veliki potencijal.

Fermentiralo je, pa odnjegovano u inoksu. Napunjeno je 6600 butelja, a u Vrutku stoji 5,97 eura.

Posjeti Express