Žene koje traže jednakost su neposlušne, a masturbacija je grijeh

Anamari Salopek/PIXSELL
Glasu Koncila nisu strane kontroverzne izjave, ali pomalo je simbolično da je objavljen tekst o pravima žena na dan kada su žene u Hrvatskoj dobile pravo glasa
Vidi originalni članak

"Neposlušnost se izriče u traženju svojih prava za jednakošću koja briše razlike, u tome da žena ne želi prihvatiti da je ona od Adama, a ne Adam od nje, da je ona drugotna, a muškarac prvotan", piše tako u novom broju Glasa Koncila dr. Ivica Raguž. Službeno glasilo katoličke crkve u Hrvatskoj već godinama izaziva manje ili više kontroverze svojim stavovima i pisanjem autora, a u nastavku donosimo pregled nekih od najzanimljivijih.

Obrezivanje djevojčica

"Čupanje dražice djevojčicama prije početka puberteta namijenjen je da budućoj ženi onemogući doživljaj spolne naslade. Žena tako ostaje manje zahtjevna, samo vrijedna i vjerna supruga i majka. Možda je to bilo posebno prikladno muškarcima koji su morali imati više žena"

Imaju li vjernice nakon pobačaja pravo na normalan život?

"Mi Kristovi vjernici znamo da se čovjek vlastitim naravnim silama ne može osloboditi ni grijeha ni njegovih posljedica. Upravo zato pojavljuje se 'Jaganjac Božji koji oduzima grijehe svijeta' - Isus Krist koji nas oslobađa preuzimajući na sebe odgovornost za naše grijehe. Prihvaćajući tu njegovu ponudu, snagom njegove smrti i uskrsnuća potpuno se od grijeha oslobađamo. Iz njegove se smrti iznova rađamo, u toj smrti naš grijeh umire, naprosto ga više nema. Iznova rođeni imamo pravo na nepomućenu radost."

Samozadovoljavanje

"Sasvim ste u pravu smatrajući da je samozadovoljavanje daleko manji grijeh od preljuba i bludničenja, jer ne uvlači u grijeh druge osobe i ne oštećuje izravno opće dobro. Ipak, u stanovitoj mjeri, nanosi štetu osobi samoga grešnika, što znači da oštećuje vrijednost koja je Bogu važna."

"Ne gubite pouzdanje, nego se vježbajte u svladavanju i neka to bude bez panike i samoprezira. Najbolje je imati stalnoga razboritog ispovjednika i biti s njime sasvim iskren. On je stručno osposobljen tako da se ne čudi niti sablažnjava, nego grešniku pomaže provjerenim sredstvima milosti. Redovito primanje sakramenata sigurno će Vas ojačati te će Vas uspjesi u svladavanju mnogo više zadovoljavati nego samozadovoljavanje."

Može li homoseksualna osoba biti vjeroučitelj?

"Možda nam kao dobra smjernica može poslužiti i jedna rečenica iz pastoralnog pisma švicarskih biskupa upravo o tom problemu: Onaj tko ne živi svoju homoseksualnu sklonost, već se spolno suzdržava, može djelovati i u Crkvi. Međutim, ako se netko želi i homoseksualno ponašati i tako živjeti, govoreći da je i to dobro, jasno mu treba reći da je to moralno neprihvatljiva odluka zbog koje mora snositi i odgovarajuće posljedice."

Plastična operacija

"Osoba koja je suočena s pomišlju o estetskoj operaciji, trebala bi dakle imati jasan stav koji je motiv vodi na taj čin. Moguće je, naime, da neka osoba bude toliko nezrela, i ljudski i duhovno, da ne može prihvatiti sebe samu kakva jest. Takvoj osobi daleko je potrebnije ljudsko i duhovno sazrijevanje, pa da se prihvati kakva jest, negoli podvrgavanje estetskoj operaciji. Naime, osoba koja ne prihvaća i ne voli sebe, ne može prihvatiti ni voljeti nikoga drugoga - ta Bog je zapovjedio: 'Ljubi bližnjega svoga kao sebe samog'."

Mamografija

"Osim što ne pridonosi smanjenju smrtnosti od te bolesti mamografija povećava rizik za nastanak raka dojke i kardiovaskularnih bolesti. Osim što je kontroverzna pa osobnu odluku svake žene o pristanku na 'skrining' čini nesigurnom, mamografija predstavlja 'dijagnostičko nasilje', koje svakodnevni život pretvara u patološku potragu za bolešću"

Posjeti Express