Gradi se najveći vjerski neboder na svijetu

Wikipedia
Nakon dovršetka gradnje bit će veći od bazilike Svetog Petra u Vatikanu, a okružit će ga stambene zgrade i vile
Vidi originalni članak

200 metara, više od sedamdeset katova, a sve posvećeno religiji. Baš to je hinduski hram Vrindavan Chandrodaya Mandir čija gradnja je nedavno počela u Indiji. Nakon dovršetka bit će veći od bazilike Svetog Petra u Vatikanu, a trebao bi se prostirati na više od 20.000 metara kvadratnih.

Indijski dizajneri InGenious Studio zajedno s konzultantom Thorntonom Tomasettijem izradili su nacrte za taj višenamjenski vjerski objekt. Osim centralnog religijskog nebodera i kulturnog centra, kompleks će sadržavati i tematski park. "U tematskom parku smjestit ćemo standardne vožnje, posebne svjetlosne efekte i lasere kako bi smo posjetiteljima dali maksimalan užitak", rekao je za CNN Narasimha Das, šef projekta gradnje.

Gradnja je već počela u omanjem gradu tek desetak kilometara od mitskog rodnog mjesta hinduskog božanstva Krishne.

Zgrada vjerskog i kulturnog centra imat će sedamdesetak katova, a posebna pažnja je posvećena otpornosti na potrese. Sama zgrada izgledom pomalo podsjeća na svemirski brod, a posebnu pažnju privlači svojom nekarakterističnom plavom bojom.

Posebno dizalo vozit će posjetitelje do vrha zgrade gdje ih čeka vidikovac s kojeg će pogled pucati na okolna mjesta. Da putovanje ne bi bilo dosadno, posjetitelji će moći uživati u projekciji filma o povijesti svemira kako je zabilježena u vedskoj literaturi.

Čitav kompleks posvećen je Krishni, a nakon gradnje bit će okružen tisućama kvadratnih metara šume kako bi se vjerno preslikale legendarne šume Braja, okolne regije.

Oko kompleksa nastat će i stambene zgrade i vile, a njihovom prodajom financirat će se gradnja samog kompleksa. Graditelji očekuju da će gradnja koštati oko 40 milijuna dolara.

Trenutačno se buše temelji duboki gotovo 60 metara koji bi trebali usidriti čitav projekt. "Bit će ukupno 511 stupova koje ćemo dovršiti do ožujka iduće godine", rekao je Das.

Posjeti Express