IKEA ima novi proizvod i svi su ludi za njim

R Hjortshoj
Izgrađen u potpunosti od drva, Growroom predstavlja radikalnu viziju lokalnog uzgoja hrane
Vidi originalni članak

Space10 Ikein je laboratorij za inovacije zadužen za razvoj novih i nikad ranije viđenih projekata. Dizajnirali su Growroom, komad namještaja namijenjen uzgoju raznog povrća i začinskog bilja. "To je pravi sferični vrt i omogućuje ljudima da uzgajaju svoju hranu na lijep i održiv način", prenosi Business Insider izjave dizajnera.

Space10 je predstavio Growroom krajem 2016. godine, ovih dana su javnosti predstavili točne planove za gradnju i sastavljanje Growrooma

Visok je nešto manje od tri metra i omogućuje uzgoj hrane u zatvorenim prostorima.

Unutar samog Growrooma ima nekoliko mjesta za sjedenja pa možete nesmetano uživati u zelenilu

Izložbeni primjerak Growrooma pokazuje samo ukrasne biljke, ali moguć je uzgoj voća, povrća i začinskog bilja.

Radi se od 17 komada šperploče i čitavu strukturu moguće je napraviti korištenjem čekića, 500 šarafa od nehrđajućeg čelika i stroja za obradu drva.

Upute za sastavljanje imaju samo 17 koraka .

Kao i većina Ikeinog namještaja, sve dijelove je lako složiti i moguće ih je pričvrstiti samo čavlima.

Prvi Growroom predstavljen je 2016. godine u Kopenhagenu na izložbi Chair Art Fair. Novije verzije istog predmeta nemaju metalnih dijelova vidljivih na slici.

Slaganje u standardne Ikeine kutije i prodaja u njihovim robnim kućama išlo bi protiv cilja projekta, a to je promocija lokalnog uzgoja hrane. Barem se tako dizajneri opravdavaju kada ih se pita zašto se Growroom neće naći na Ikeinim policama.

"Lokalna hrana predstavlja ozbiljnu alternativu globaliziranom modelu uzgoja hrane. Smanjuje kilometražu koju hrana mora prevaliti, smanjuje štetu po okoliš i obrazuje našu djecu o tome odakle hrana stvarno dolazi", kažu dizajneri.

Posjeti Express