Titova vila postaje hotel - traži se sto milijuna kuna

Ivana Ivanović/PIXSELL
Otok Vis, uostalom kao i dobar dio naše obale, nekad je bio dom brojnim jedinicama JNA
Vidi originalni članak

Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila putem javnog natječaja prodati tzv. Češku vilu na otoku Visu, za što će početna cijena biti 32,1 milijun kuna, a ministar državne imovine Goran Marić nada se da će biti zainteresiranih kupaca te procjenjuje da bi investicija u hotel više kategorije mogla biti oko sto milijuna kuna, prenosi Hina.

Ministar državne imovine potvrđuje da na toj nekretnini  budućnosti očekuje da bude hotel više kategorije. 

Međutim, probleme bi mogli predstavljati upravo Česi. 2002. godine je ondašnji češki veleposlanik Jirij Kudela prilikom kratkog boravka na Visu izjavio da su zainteresirani za povratak imovine. "Pokušat ćemo to pravo na povrat imovine ostvariti diplomatskim putem kod nadležnih tijela dviju država", kazao je svojevremeno Kudela. 

Kako ovih dana češko veleposlanstvo ne prosvjeduje, barem ne javno, čini se da su i oni odustali od pokušaja rješavanja gordijskog čvora koji je Češka vila.

Naime, prema izjavama Igora Legaza, potomka bivšeg vlasnika Vile, još 1923. godine je sklopljen kupoprodajni ugovor između Srećka Kovačevića i Društva socijalne zaštite državnih namještenika u Pragu. Nakon Drugog svjetskog rata je to društvo promijenilo ime u Revolucionarni pokret sindikata, ali zbog političkih promjena i na ovim prostorima je Češka vila postala "narodna imovina" da bi se kasnije tamo uselila JNA.

O ostacima utjecaja JNA i ratne mornarice svjedoči i betonsko igralište veličine 500 kvadrata, ali i jednoetažna zgrada nekadašnjeg zatvora. 

Nogomet "Tito je namještao utakmice u Zvezdi i Partizanu"

Na zemljištu koje je stavljeno na prodaju je, prema dokumentima ministarstva imovine, i "manja sakralna građevina s grobljem" koju će država kasnije izdvojiti iz katastarske čestice i nije na prodaju. Riječ je o "britanskom groblju" gdje su sahranjeni britanski vojnici poginuli na Visu tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon kapitulacije Italije 1943. godine partizani i saveznici su zauzeli Vis i postupno ga pretvorili u glavnu bazu za spašavanje britanskih i američkih pilota koji su se vraćali s bombardiranja naftnih polja u Rumunjskoj.

Kasnije se na Vis prebacio i čitav stožer partizanske vojske, a tamo još uvijek postoji popularna Titova špilja. Govori se i da je sam Josip Broz Tito redovito boravio u Češkoj vili tijekom Drugog svjetskog rata. 

Osim partizanske vojske i savezničkih pilota, na Visu su boravili i elitni britanski komandosi. Specifično je riječ o 43 (Royal Marine) Commando koja je djelovala u sastavu 2nd Special Service Brigade. Danas 43 Commando čuva britanska nuklearna oružja i pomaže u presretanjima na moru. Ukupnu brojku vojnika je teško procijeniti, ali barata se brojkom od oko šest tisuća komandosa i britanskih mornara koji su boravili na Visu.

Vratimo se ipak Češkoj vili koju je svojevremeno htjelo preuzeti i Hrvatsko društvo skladatelja, a oni su je htjeli pretvoriti u međunarodni glazbeni centar, ali to je sve ne baš slavno propalo. Prije nekoliko godina, dok je bilo govora samo o davanju koncesije, i pjevač Luka Nižetić je bio zainteresiran, ali na kraju ništa od toga se nije ispunilo.

Hoće li natječaj za prodaju ostvariti više uspjeha, to tek trebamo vidjeti.

Posjeti Express