U Kimovom vlaku: Roze fotelje, štapići od srebra...

KCNA/REUTERS/PIXSELL
Vlak ima brzinu oko 60 kilometara na sat, vjerojatno jer je svaki vagon otporan na metke što ga čini mnogo težim
Vidi originalni članak

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un stigao je u Vijetnam, radi drugog susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Umjesto da sjedne na avion, on se odlučio za obiteljski armirani vlak. Put od Pjongjanga do destinacije prolazi istočnom i južnom Kinom, a trajao je oko tri dana.

Jedan je od razloga korištenja vlaka možda i to što mu je bilo neugodno od Kine posuditi avion.

Vlak ima 21 vagon, zelene je boje, a prepoznatljiv je jer dužinom vlaka se proteže žuta crta. Viđen je kako putuje Kinom.

Malo se zna o vlaku obitelji Kim, ali one fotografije koje postoje, kao i izjave svjedoka, ukazuju na to da je prepun uvezenih francuskih vina, Apple računala i kožnatih sjedala.

Fotografije sjevernokorejskih medija daju rijedak uvid u neobično vozilo.

Vlak je snimljen kako prolazi kroz grad Yongzhou na jugoistoku Kine, a nema sumnje o tome kome pripada.

Posljednji je puta vlakom putovao van zemlje, piše Business Insider, u Peking kada je svoj 35. rođendan slavio u društvu kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Sjevernokorejska ga je tada televizija prikazala kako hoda po crvenom tepihu kako bi ušao u vlak usput pozdravljajući desetke službenika i vojnika koji su se poredali kako bi ga otpratili.

Kim je vlak koristio i za svoje prvo putovanje u Kinu, u ožujku 2018. godine. Put je bio tajan no promatrači i stručnjaci su odmah prepoznali vlak kojeg je koristio i njegov otac Kim Jong Il.

via GIPHY

Kada je Kim Jong Il putovao druge bi tračnice bile "isključene" kako mu se nitko ne bi mogao ispriječiti.


Vlak ima brzinu oko 60 kilometara na sat, vjerojatno jer je svaki vagon otporan na metke što ga čini mnogo težim od običnog vlaka.


Rampa kojom se vođa uspinje u vlak prekrivena je crvenim tepihićem.


Unutar jednog vagona su fotelje prekrivene ružičastom kožom sa malim drvenim stolićima između. Fotografija prikazuje Kima, njegovu suprugu Ri Sol Ju i druge službenike oko njih.


Čini se kao da vagon može primiti barem dvadesetak osoba.


Osim boje kože na sjedalima dizajn vagona minimalno se, kao što je vidljivo iz ovog videa iz 2011., promijenio od vladavine Kim Jong Il-a.

Stariji je Kim imao i veliki televizor, drveni radni stol i računalo u jednom od vagona. Stol i računalo se sada čuvaju u njegovom mauzoleju u Pjongjangu dok se ne zna gdje je televizor.


Kim Jong Un se na vlaku bavi i svakodnevnim političkim poslom. Fotografija iz 2015. prikazuje ga na sastanku tijekom puta unutar granica zemlje, u posve bijeloj konferencijskoj sobi.


Iza njega je jasno vidljiv MacBook kojeg očigledno preferira više no stolno računalo.

Kada se putuje, putuje se glamurozno. Vlak je nakrcan skupocjenim francuskim vinima, štapićima za jedenje od srebra te svime onime što si veliki vođa zaželi.

Tako kaže Konstantin Pulikovski, ruski službenik koji je putovao s pokojnim vođom 2000. godine kada je ostatak Sjeverne Koreje ovisio o humanitarnoj pomoći nakon godina gladi.

"Bilo je moguće naručiti bilo koje jelo - rusko, kinesko, korejsko, japansko ili francusko", rekao je Rus tada. Video prikazuje dio vagona s blagovaonom koji je, navodno, od doba Kim Jong Il-a renoviran.

Ne zna se nakrcava li i sin vlak s dekadentnom hranom i vinima kao što je to činio otac, ali se zna da jako voli švicarski sir, šampanjac Cristal i Hennessy konjak.

Posjeti Express