Sukob oko Bujice i Bartulice je najozbiljniji dosad: Evo tko će ostati uz Penavu, a tko ide s Radićem

Patrik Macek/PIXSELL
Domovinski pokret je odmah nakon izbora izgubio dva zastupnika od 14 koji su ušli na njihovoj listi, ali ovaj novi sukob je puno ozbiljniji. I pitanje je koliko će zastupnika ostati uz Radića, a koliko uz Penavu
Vidi originalni članak

O pozadini sukoba šefa stranke Ivana Penave i sive eminencije Marija Radića te razlozima dubokog razdora unutar Domovinskog pokreta samo par tjedana nakon što su došli na vlast u novom broju Expressa piše Ivan Pandžić

Andrej Plenković i Milorad Pupovac su dodatno odigrali dupli pas s odborom za manjine, znajući da će i to zabiti još jedan klin među ionako rasklimano savezništvo Radića i Penave. Sad bi se moglo dogoditi nekoliko potpunih apsurda u kaosu koji je nastao u Domovinskom pokretu.

Nakon što su tek osvojili prvi put jedno mjesto u Europskom parlamentu, Stjepo Bartulica bi lagano mogao biti izbačen iz stranke ako prevlada Penavina struja. Dodatni je apsurd da će Penava i njegovi ljudi postati meta najvećeg medijskog saveznika koji ih je veličao i promovirao: Velimira Bujanca. To se već odigrava jer je Bujanec praktički prozvao izdajnicima Penavu i sve one koji neće raskinuti koaliciju s HDZ-om ako Pupovac postane čelnik odbora za nacionalne manjine.

Bujanec je Radićev saveznik i u tom kontekstu treba gledati i njegovo promoviranje i obranu Bartulice. Stranka koja se kune u zajedništvo tako se raskoljuje drugi put, nakon što su se već riješili Miroslava Škore, čovjeka na čijim krilima su ostvarili prve izborne rezultate i kojem je, kako je sam rekao, bilo neprihvatljivo da bude marioneta Radića. Sad mu se i novi predsjednik potpuno otima kontroli, a pitanje je hoće li Radić i ovaj put uspjeti dobiti stranku na svoju stranu ili je Penava taj koji je u bitku ušao s jakom podrškom. Sasvim sigurno su na Penavinoj strani Stipo Mlinarić Ćipe, Josip Dabro, Tomislav Josić i Ivan Šipić, piše Ivan Pandžić za Express.

Kako je sve počelo? Već jedan detalj je bio iznimno neobičan. Ivan Penava, česti gost emisije “Bujica” na Z1, pogotovo prije i nakon obilježavanja pada Vukovara, u cijeloj kampanji za parlamentarne, ali i za europske izbore nije ni jednom gostovao. Radić je bio dva puta u zadnjih mjesec dana, a upravo je tu emisiju Bartulica izabrao da se prikaže žrtvom jer mu pitanja o imovini ionako nisu postavljana. Z1 je od partnera pokojnog Slobodana Ljubičića preuzeo Pevex 2017. godine, a zatim je prodao maloj tvrtki Kodiak trade prije tri godine koju vodi Radićev prijatelj.

Sve je puklo na Bartulici, piše Pandžić, i koliko god i Radić u svojim izjavama pokušao ublažiti cijelu situaciju svjestan i sam da raskol najviše šteti cijelom Domovinskom pokretu, a ide u korist HDZ-a. Bartulica nije prijavio u imovinskoj kartici kredit od 270.000 eura i posudbu od Vjekoslava Gucića 30.000 eura kojom je kupio kuću na Prviću. Nakon što se postavilo pitanje od čega živi ako mu nakon rata za taj i raniji kredit mjesečno ostane 136 eura, Bartulica je preko odvjetničkog ureda iznio novu neistinu.

Cijeli tekst Ivana Pandžića o raskolu u Domovinskom pokretu pročitajte OVDJE.

Posjeti Express