Ako X krši Akt o digitalnim uslugama, kazna bi mogla biti u milijardama eura

JOE SKIPPER/REUTERS/PIXSELL
X upotrebljava tamne obrasce i time obmanjuje korisnike, nije osigurao odgovarajući repozitorij oglasa i istraživačima blokira pristup podacima, upozorava izvršna potpredsjednica EK-a zadužena za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.
Vidi originalni članak

Komisija je u petak obavijestila X o preliminarnom stajalištu da krši Akt o digitalnim uslugama u područjima povezanima s tamnim obrascima, transparentnošću oglašavanja i pristupom podacima za istraživače.

" Danas prvi put izdajemo preliminarne nalaze na temelju Akta o digitalnim uslugama. Smatramo da X nije usklađen s Aktom o digitalnim uslugama u ključnim područjima transparentnosti jer upotrebljava tamne obrasce i time obmanjuje korisnike, nije osigurao odgovarajući repozitorij oglasa i istraživačima blokira pristup podacima. Transparentnost je ključan dio Akta o digitalnim i odlučni smo osigurati da sve platforme, uključujući X, budu u skladu sa zakonodavstvom EU-a", rekla je izvršna potpredsjednica Europske komisije zadužena za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager. 

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je:

"BlueChecks je jednom služio je kao pouzdan izvor informacija. Sada kad je riječ o X-u, naše je preliminarno stajalište da oni zavaravaju korisnike i krše Akt o digitalnim uslugama. Sud također smatra da X-ov repozitorij oglasa i uvjeti za pristup istraživača podacima nisu u skladu sa zahtjevima u pogledu transparentnosti Akta o digitalnim uslugama. X ima pravo na obranu, ali ako se potvrdi naše stajalište, izricat ćemo novčane kazne i zahtijevati znatne promjene"

Ako bi se u konačnici potvrdila Komisijina preliminarna stajališta, Komisija bi donijela odluku o neusklađenosti kojom se utvrđuje da X krši članak 25., članak 39. i članak 40. stavak 12. Akta o digitalnim uslugama. Takva bi odluka mogla uključivati novčane kazne u iznosu do 6 % ukupnog godišnjeg prometa pružatelja usluga na svjetskoj razini i naložiti pružatelju da poduzme mjere za otklanjanje povrede.

 

Posjeti Express