Stigla baterija za smartphone koja se puni samo jednu minutu

Danijel Berkovic (PIXSELL)
Jedan od najvećih nedostataka pametnih telefona je baterija koja se brzo prazni i dugo puni, no izgleda da je rješenje tog problema na vidiku
Vidi originalni članak

Američki znanstvenici tvrde da su izumili jeftinu, fleksibilnu bateriju koja će dugo trajati. Baterija je napravljena od aluminija i može se koristiti za pametne telefone, te se može napuniti u svega jednoj minuti.

Znanstvenici, koji su detaljno predstavili svoj rad u znanstvenom časopisu 'Nature' tvrde da bi aluminijsko-ionska baterija mogla zamijeniti litij-ionsku koja se koristi u milijunima laptopa i mobitela. Uz to što se može jako brzo puniti, nova aluminijska baterija je i sigurnija od postojeće, koja se povremeno može zapaliti. 

Znanstvenici su dugo ali bezuspješno pokušavali izraditi bateriju od aluminija: laganog i relativno jeftinog metala koji ima visoku mogućnost punjenja.

Ekipa na čelu s profesorom kemije Hongjie Daiom sa Sveučilišta Stanford slučajno je došla do otkrića otkrivajući da grafit dobro funkcionira s aluminijem. Prvi prototip baterije napunio se za svega jednu minutu, a baterija je uz to vrlo izdržljiva i fleksibilna, piše The Huffington Post.

Dok litij-ionska baterija traje oko 1.000 punjenja, nova aluminijska baterija bi trebala trajati više od 7.5000 punjenja, i to bez gubitka kapaciteta. 

Veće aluminijske baterije mogle bi se pak koristiti za pohranjivanje obnovljivih izvora energije na električnoj mreži, izjavio je Dai.

Posjeti Express