Konačno je stigao - robot sam čisti snijeg

Petar Glebov (PIXSELL)
Robotika doživljava pravu renesansu, a sve kompleksnije naprave sve su dostupnije običnim smrtnicima
Vidi originalni članak

Čistiti snijeg tijekom zime nije zabavan posao. S jedne strane, naporan je to posao. S druge strane, zima je vani. Što ako imate slugu koji se nikad ne umori i jedina prepreka njegovom radu je kapacitet baterije?

Upoznajte Kobija, robotskog pomoćnika koji košta 3.999 dolara i može kositi travu, skupljati lišće i čistiti snijeg.

Dvorišni robot ima dosta visoku razinu autonomije, ali svejedno ga vlasnik treba provesti kroz dvorište kako bi naučio granice do kojih smije ići. Na kraju krajeva, najgora stvar bi bila da robot odluta.

Kako ne bi odlutao na cestu i završio pod kotačima nečijeg vozila, Kobi je opremljen dvjema signalnim stanicama koje robotu pokazuju gdje se nalazi. Kobi uči i gdje se nalaze ostale prepreke kao što je drveće ili vrtni namještaj. Opremljen je i kamerama i senzorima kako bi izbjegao i kućne ljubimce i njihove vlasnike.

Entuzijasti već godinama izrađuju kućne primjerke robota opremljenih za čišćenje snijega, ali niti jedan od svih tih robota iz kućne radinosti nije imao Kobijevu razinu autonimije.

Primjerice, Roboplow je opremljen za čišćenje snijega, ali potrebno ga je kontrolirati daljinskim upravljačem. Šest kotača, gume za terence i plug kojeg se ni zagrebačka Čistoća ne bi posramila samo je dio Roboplowove opreme. 

Drugi primjerak sličnog robota izradili su SuperDroid Robots i košta oko 8.500 dolara. Svi ti roboti rade se isključivo po narudžbi, a cijene su im basnoslovne.

Ipak, robot s oštricama za košnju trave ne zvuči kao savršeno benevolentna naprava poput Roombe. Avanturisti će testirati prve Kobije i njihova učinkovitost pokazat će se na snijegu nadolazeće zime.

Posjeti Express