Konkurencija među hakerima: Klijentima nude čak i jamstvo

Thinkstock
Budući da je sve više računalnih genijalaca, i među hakerima je zabilježen ozbiljan rast konkurencije
Vidi originalni članak

Digitalno-zločinačko podzemlje je jako natjecateljski raspoloženo.

Cyber kriminalci neprestano pronalaze nove načine kako izmamiti novce od žrtava i smišljaju nove softvere kako bi ostali u tijekom s tehnološkim zbivanjima.

No danas kad hakeri stvaraju viruse koji su toliko lako razumljivi da ih bilo tko s imalo znanja o računalima može prepoznati, sve se više međusobno natječu za pridobivanje sitnih kriminalaca koji koriste njihove usluge.

Hakeri tako često nude usluge za kupce, podršku i prilagođavaju značajke kako bi privukli što više kriminalaca i istaknuli se među mnoštvom konkurencije.

"Cyber kriminalci imaju vrlo prometno tržište i međusobno se natječu za prevlast", objašnjava Ed Cabrera, potpredsjednik cyber sigurnosti i strategija u Trent Microu, te dodaje da hakeri pružaju funkcionalnu korisničku podršku svim svojim klijentima.

A podrška i usluge su izrazito važne prodavačima čije se tržište sastoji od relativno neiskusnih hakera koje ipak treba držati pod kontrolom i učiti osnovama poslovanja.

Neki od prvih cyber kriminalaca koji su prihvatili ovaj način poslovanja bili su "kartičari", tj. hakeri koji su prodavali ukradene informacije o karticama.

Nakon što je početkom 2000-ih zatvoreno nekoliko velikih operacija koje su se bavile takvim poslom, kao i foruma na kojima su se širile informacije i vršila preprodaja, tržište je trebalo pronaći novi način kako se istaknuti.

Uskoro su "kartičari" počeli provjeravati kartice vršeći testirajuće donacije u dobrotvorne svrhe, te su čak svojim klijentima nudili potvrde da će im vratiti sav novac ako stvari ne budu funkcionirale. A to je pridobilo mnoge.

Brian Krebs, novinar koji se bavi istraživanjem kibernetičkog kriminala, potvrdio je Cabrerine riječi.

"Oni koji profitiraju su oni koji uspiju razviti snažne modele službe za korisnike. A oni koji zeznu stvar - neće biti dugoročno uspješni."

Svi sve međusobno komentiraju

Informatičari koji razvijaju viruse međusobno se savjetuju o tome kako poboljšati usluge. 

Jeiphoos, koji je osmislio ransomware uslugu Encryptor RaaS, izjavio je da je dobio nekoliko desetaka komentara i razgovarao s mnoštvom ljudi koji su zainteresirani za njegove usluge. Priznao je da ponekad čak i ubaci neke značajke koje mu preporuče klijenti, kako bi poboljšao uslugu ili prilagodio softver klijentovim potrebama.

Mnogi su pozitivno ocijenili Encryptor Raas, te neki čak tvrde da su zaradili pomoću programa, iako niti jednom nije uplaćena otkupnina pomoću ovog servisa.

No zanimljivo je da bilo tko može bespatno koristiti Encryptor, a Jeiphoos neće zaraditi ni lipe osim ako netko ne plati otkupninu koristeći program, u kojem slučaju bi dobio postotak. 

Na pitanje zašto nudi besplatnu uslugu koja mu ne pruža nikakvu zaradu, Jeiphoos se usporedio s prodavačem u trgovini koji pokušava pomoći potencijalnim kupcima. "Drugi su me prozvali nesebičnim u mojem nekriminalnom dijelu života. Gotovo da sam ih molio da prestanu s time."

Tox, umirovljeni programer, tvrdi da su mu njegovi klijenti pomogli da pronađe greške u programu, testira ga na različitim operativnim sustavima i u konačnici ga - poboljša.

"Na početku sam morao odgovarati na pitanja kako bih pomogao korisnicima, no nakon nekoliko dana su si međusobno pomagali, a ja sam samo morao odgovarati na privatne poruke."

Nastojeći pomoći korisnicima da pronađu legitimne usluge, neka crna tržišta nude mogućnost ostavljanja komentara, pa na kraju sve skupa izgleda poput stranica na kojima se ocjenjuju prodavači na eBayju.

Crno tržište weba, nazvano AlphaBay, nudi kritike, ali i razine dobavljača, koje prikazuju koliko je prodavač dosad prodao usluga na toj stranici, kao i razinu povjerenja koja nudi uvid u to koliko su hakeri iskreni.

Tu je i vrlo aktivni forum na kojem korisnici raspravljaju o određenim proizvodima i prodavačima, dobivaju pomoć pri korištenju stranice i mogu prijaviti prevarante.

A postoje čak i moderatori koji rješavaju njihove međusobne nesuglasice, kao i na svim drugim forumima, piše Business Insider.

Posjeti Express