Mobilni internet u EU: iznenađuju Njemačka, Poljska, Hrvatska

Backbone Campaign/ Flickr/ CC BY 2.0
U nekima od 28 članica EU-a već za 16 eura dobije se mobilni flat-rate, u drugima pak i 30 eura nosi samo e-mail i još ponešto. Evo gdje smo mi...
Vidi originalni članak

Plati 116 kuna mjesečno i imaš neograničeni mobilni internetski flat-rate tijekom cijelog jednog mjeseca, dio je svakodnevnice u Danskoj. Slično je u Poljskoj i Latviji, tek nešto skuplje su Litva, Finska i Irska. Prema najnovijem istraživanju SPON-a i Statiste za novac za koji se u Litvi, Finskoj i Irskoj dobije neograničeni mjesečni mobilni internetski promet, da ne govorimo da se u Danskoj Poljskoj i Latviji prođe još i jeftinije, u Njemačkoj se dobije skromnih 6 GB. Hrvatska je sa 11 GB malo ispod sredine ljestvice EU 28, a gore od nas su, iznenađujuće, Luksemburg, Nizozemska, Italija, Španjolska.

SPON i Statista nisu uspjeli složiti jednoobraznu listu već i zbog toga što su tarife mobilnog interneta u svakoj članici EU-a drugačije, a potom i zato što se za 30 eura mjesečno, od koliko su uopće stali istraživati pakete, u nekim zemljama dobije jako puno, u drugima izrazito malo. U nekima se i za manje od 30 eura dobije sve. Tako se u Danskoj za novac za koji se u Hrvatskoj mogu kupiti, otprilike, četiri kutije cigareta, dobije neograničeni mobilni internet "od 1. do 1. u mjesecu". Ovakvo stanje SPON tumači kroz kompetitivnost na tržištu mobilnih telekomunikacija. Na tablici DFmonitora koju je priložio SPON, navodi se da su Litva, Latvija, Finska, Poljska i Danska, dakle pet od šest u kojima se "za siću" dobije neograničeni mjesečni mobilni internetski promet, među jedinih sedam zemalja koje je posebno istraživanje ocijenilo kao zemlje u kojima postoji kompetitivno tržište, čitajmo slobodno.

Među tih sedam kompetitivnih ušuljale su se još i Švedska i Estonija, opet zemlje koje vrlo visoko stoje na tablici dostupnosti mobilnog interneta. Njemačka, pa, iznenađujuće nisko smještena na prvoj tablici, u ovom je istraživanju ocijenjena zemljom "bez kompetitivnosti" u mobilnom internetu, zemljom "čvrstog oligopola". Hrvatska je također u oligopolskoj skupini zemalja, ali ipak na samom rubu, umalo u skupini onih s djelomično slobodnom tržišnom utakmicom. Odatle i nešto manje loša, ili ako se kome više sviđa nešto malo bolja pozicija na mobilnoj internetskoj ljestvici u EU.

 

Posjeti Express