Pljuju, mrze... Oni su najgori komentatori na internetu

Screenshot/Youtube
Ako vas je ikad zanimalo tko stoji iza nekih od najdovratnijih komentara ispod tekstova na portalima, ovdje možete vidjeti neke od njih
Vidi originalni članak

Norveški filmaš Kyrre Lien počeo je istraživati komentatore na internetu na sam Božić 2014. godine. "Fasciniralo me koliko mržnje i neznanja iskače iz komentara na stranicama. Počeo sam gledati profile tih komentatora. Htio sam vidjeti tko su oni. Mnogi su izgledali potpuno normalno. Imali su obitelji i izgledali su kao normalni ljudi, ali sve što su govorili u javnosti je bilo tako ekstremno", ispričao je Lien za britanski Guardian.

Tako je počelo njegovo trogodišnje putovanje kako bi otkrio tko su neki od najažurnijih komentatora na internetu, koji su u međuvremenu postali glavni likovi njegovog dokumentarca "Internet ratnici". Putovao je diljem svijeta kako bi obuhvatio što širi spektar komentatora. Kaže da je na početku pokušao razgovarati s dvjestotinjak osoba, a polovica ga je odbila odmah u startu. Istraživao je tko su ti ljudi, koji su njihovi motivi i zašto se ponašaju tako kako se ponašaju.

Lien priča da je naučio da su mnogi ljudi jednostavno usamljeni, imaju osjećaj da ih je društvo zanemarilo, a povremeno su i sami bili žrtve zlostavljanja. Jedina kategorija komentatora koji su odbili razgovarat s norveškim filmašem bili su mizoginisti. 

Robert Jackson (50), radnik u željezari, Engleska

Robert Jackson svakog dana po nekoliko sati piše komentare. Nedavno je napisao da bi Tonyja Blaira trebalo objesiti. "Stojim iza toga. Rado bih mu sam stavio omču oko vrata. On je izdajnik vlastitog naroda", kaže Robert.

Njega najviše u životu brine imigracija i uvjeren je da će se Britanija raspasti pod teretom izbjeglica. Najviše od svega mu smeta činjenica da mu vlasti rade velike probleme zbog njegove supruge s Tajlanda. "Morao sam platiti tisuće funti da bih doveo suprugu s Tajlanda. Njena viza traje samo šest mjeseci i onda se mora vratiti natrag. Proces tada započinje ispočetka", rekao je Jackson.

Ashleigh Jones (21), studentica, Wales

Ona za sebe ne bi rekla da je trol na internetu. Ona kaže da je samo brutalno iskrena. Kao kad je jednom prilikom komičarki Amy Schumer na Twitteru napisala: "Rekla bih da je Amy Schumer kurva, ali moraš imati mozga da bi mogla biti kurva". Priča da je i navikla na oštre komentare kao reakcije na neke njene izjave. "Ne brine me to previše. Često se seksam i mislim da nisam previše ružna", završava ona.

Scott Munson (49), aktivist, Kalifornija

Za sebe će reći da samo govori istinu. Uvjeren je da su Izraelci odgovorni za teroristički napad na Svjetski trgovački centar: "Više od 3.000 Izraelaca nije došlo na posao 11. rujna i onda su plesali poslije napada. Očito je da su kao nacija profitirali od terorizma". Svakog dana tu istinu dijeli s 5.000 prijatelja na Facebooku, a ima i posebnu listu od 23.000 e-mail adresa kojima svakog dana piše. "Možete me naći i na LinkedInu", kaže on.

Nick Haynes (42), vozač kamiona, Pennsylvania

Njegovo područje interesa je drugi amandman američkog ustava i posjedovanje oružja koje mu on dopušta. "57 puta dnevno objavljujem na Twitteru. Raspravljam se s ljudima zato što će protivnici drugog amandmana moći širiti svoje laži. Gledao sam izbore s tri kćeri i sinom. Rekao sam im da je Clintonica silovala ovu zemlju. Sad kad je Trump pobijedio, mislim da je ovo prvi put još od 2001. godine da zemlja ide u pravom smjeru", priča Haynes. Njegova djeca slažu se s njime.

Aleksandra Veličkevič (51), studentica, Rusija

Iz stana u blizini Sankt Peterburga, Veličkevič vjeruje da se bori za Rusiju. Strahuje da će Gay Europa preuzeti njenu državu. Njena 75-godišnja majka često joj se pridruži u raspravi. "Brinemo se da će na našu voljenu Rusiju utjecati homoseksualna kultura iz Europe ili SAD-a. Brinemo se će Rusiju uništiti njihova prokleta homoseksualna kultura", kaže ona.

Kjell Frode Tislevoll (42), trgovac, Norveška

"Ponašanje kakvo pokazuju muslimani pokazuje da je bilo pogrešno kad smo prekinuli s kolonijalizmom. Trebali smo nastaviti kako bismo držali muslimane pod kontrolom", napisao je Kjell ispod članka o pogibiji 14 osoba u samoubilačkom napadu u Kabulu. Nekad je provodio sate pred računalom raspravljajući s drugim ljudima. Sve se promijenilo prošle godine kad je izgrađen izbjeglički centar u blizini njegovog rodnog grada. Najveća promjena se dogodila kad je dobio suradnika muslimana. "On je u redu i moji problemi s imigracijom polako nestaju. Da negdje sretnem starog sebe, od prije samo nekoliko mjeseci, sigurno bismo se posvađali".

Posjeti Express