Povećava se broj nadzornih kamera na prometnicama

Robert Anic/PIXSELL
Nove kamere opremljene su i sustavom za automatsko očitavanje registarskih oznaka
Vidi originalni članak

Do kraja 2020. policija će imati 103 fiksna uređaja za nadzor brzine na 212 lokacija na hrvatskim prometnicama. Nove kamere opremljene su i sustavom za automatsko očitavanje registarskih oznaka. MUP u ovoj i sljedećoj godini planira postaviti 75 kamera na 150 lokacija. Fiksne kamere za nadzor brzine nadzirat će vozače po cijeloj Hrvatskoj, u svim policijskim upravama do kraja sljedeće godine.

Svaka uprava imat će tri-četiri fiksna uređaja na šest do deset lokacija, na kojima ljudi najviše ginu zbog brzine. Vrijednost nabave procijenjena je na nešto više od 23,7 milijuna kuna s PDV-om, odnosno 13.727.757 za kontinent i 10.010.675 za priobalje. Trenutno postavljaju 59 kamera na 122 lokacije, a sljedeće godine postavit će još 16 kamera na 28 lokacija. Ozbiljno se razmatra i sekcijski nadzor brzine na autocestama.

Cilj nije kažnjavanje, već prevencija

Projekt je financiran sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti na cestama. Sve se radi, tvrde u MUP-u, kako bi se broj mrtvih u prometu spustio ispod 213 do kraja 2020. godine. Podaci su pokazali da je brzina svake godine uzrok 45 do 50 posto prometnih nesreća s poginulima. Brzina je u Hrvatskoj ubojica broj 1 u prometu.

I dok su stare kamere postavljene proteklih godina u šest policijskih uprava pratile samo brzinu, novi uređaji znatno su moderniji. Prve kamere “druge generacije” već su postavljene duž priobalja. Riječ je o kamerama Simicon CORDON M-2 i GATSO t-Serija RT4, koje mogu snimiti i video.

 "Jedne i druge mjere brzinu do 300 km/h, mogu istovremeno pratiti 32 vozila koja se nalaze u istom kadru. Sustav radi kao dopplerov radar, stoga uređaji mjere istovremeno dvije prometne trake u dolasku i dvije prometne trake u odlasku", pojašnjava Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost prometa u Ravnateljstvu policije.

Opasna brzina Smanjuju brzine na cestama: "I 30 km/h može biti kobno"

Podaci dolaze bežično na centralni server odakle ih prema nadležnosti skidaju policijske uprave. Policajac dobije sliku na kojoj se vidi vozilo i registracija, koje je prekoračenje brzine, gdje i kad je snimljeno, te temeljem registracije prvo šalje obavijest vlasniku i traži podatke o vozaču.

Uz pomoć aplikacije vozači bi trebali dobiti obavijest o prekršaju

Nakon što dobiju podatke o vozaču sankcioniraju dalje prekršaj.

"Radi se na aplikaciji koja će nam omogućiti da ubrzamo cijeli postupak. Tako možemo u kraćem roku, poslati obavijest vlasnicima", govori Mataija.

Mogu snimiti i video, što stare nisu mogle.

"Nove kamere opremljene su i sustavom za automatsko očitavanje registarskih oznaka. Postoji baza neregistriranih i ukradenih vozila, a uređaj će provući registraciju kroz bazu i signalizirati da je istekla. Kamera snima sve i bit će im interesantna i za neke druge policijske poslove", naglašava. 

Nove kamere ne dolaze u Zagreb, Split, Primorsko-goransku, Osječko-baranjsku, Varaždinsku i Karlovačku županiju jer su te uprave već pokrivene. Na tom području od ranije je 28 uređaja i 62 kućišta.

Posjeti Express