Prvi glazbeni album u vitualnoj stvarnosti pomiče granice

HTC
Björk je u suradnji s tajvanskom tvrtkom HTC objavila prvi album u virtualnoj stvarnosti i oduševila fanove
Vidi originalni članak

Virtualna stvarnost pronalazi put do sve većeg broja korisnika. Uz mnoge igre i edukativne sadržaje, HTC je sada otišao korak dalje. Islandska umjetnica Björk objavila je prvi muzički album - performans u virtualnoj stvarnosti na sustavu Vive i ponudila publici jedinstveni doživljaj u sklopu svoje osamnaestomjesečne svjetske turneje „Björk Digital“. 

Turneja je započela proteklog vikenda na festivalu „Vivid“ u Sidneyu i nastavit će se u brojnim svjetskim metropolama. Ovaj događaj bio je jedan od prvih formi u kojoj se spaja virtualna stvarnost i glazba, a obožavateljima je pružena mogućnost da urone u svijet nevjerojatnih i neobičnih instalacija u virtualnoj stvarnosti. Predstavljeni VR sadržaji povezani su s pjesmama s osmog studijskog albuma „Vulnicura“ i omogućeni na HTC-ovoj Vive platformi za virtualnu stvarnost.

Obožavatelji islandske umjetnice su pri ulazu u dvoranu dočekani s HTC Vive uređajima putem kojih su mogli uživati u virtualnom doživaljaju albuma. Ovaj performans kombinira tehnologije 3D prikaza visoke rezolucije, holostudija na mjestu događanja, snimanja pokreta i videogrametrije, zajedno s posebno dizajniranim zvukom u stvarnom vremenu, koji korisnika postavljaju u središte nastupa glazbenice Björk.

Björk je prije godinu dana objavila i spot u 360 stupnjeva za pjesmu Stonemilker. 

Posjeti Express