Strava: Aplikacija džogerima otkrila tajne vojne baze

Thinkstock
Praćenje tjelesnih aktivnosti je iznimno popularno, ali može imati i nepoželjne posljedice
Vidi originalni članak

Osjetljive informacije o lokacijama i osoblju vojnih baza te špijunskih postaja širom svijeta otkrila je tvrtka za praćenje vježbanja.

Strava, kompanija iza istoimene aplikacije za praćenje treninga, je objavila brojne podatke koji prikazuje sve aktivnosti korisnika njihove aplikacije. Aplikacije koja ljudima omogućuje bilježenja vježbi i dijeljenje s drugima.

Karta, objavljena u studenom 2017. godine, pokazuje svaku aktivnost koju su ikada korisnici zabilježili u Stravu - više od 3 trilijuna pojedinačnih podatkovnih točaka, piše britanski Guardian. Aplikacija se može upotrebljavati na različitim uređajima, uključujući pametne telefone i naprave kao što je Fitbit, a možete vidjeti popularne rute za trčanje ili pojedince na udaljenim mjestima 

Međutim, tijekom vikenda vojni analitičari primijetili su da je karta također dovoljno detaljna da potencijalno pruža iznimno osjetljive informacije o jednoj grupi korisnika Strave: vojnog osoblja u aktivnoj službi.

X X Files: U tajnoj bazi drže mrtve i žive izvanzemaljce?

Nathan Ruser, analitičar s Instituta za analize sukoba, najprije je zabilježio veliki propust. Karta aktivnosti "izgleda vrlo lijepo", napisao je, ali "nije tako lijepa stvar za Op-Sec" - kratica za operativnu sigurnost. "Američke baze jasno su identificirane i označene".

"Ako vojnici koriste aplikaciju kao normalni ljudi, pokrećući je za praćenje kada idu vježbati, to bi moglo biti osobito opasno", dodao je Ruser, ističući jednu posebnu rutu koja izgleda kao redovito trkalište.

"U Siriji poznate koalicijske (tj. Američke) baze posebno se ističu", piše analitičar Tobias Schneider. "Postoje određeni svjetlosni tragovi iznad ruskih pozicija, ali nema po iranskim bazama... Mnogi će morati sjediti na žestokim predavanjima u ponedjeljak ujutro."

U mjestima kao što su Afganistan, Džibuti i Sirija, korisnici Strave čini se da su gotovo isključivo strano vojno osoblje, što znači da se baze jasno ističu. Na primjer, u pokrajini Helmand, u Afganistanu, jasno se vidi položaj operativnih baza.

IZGLED I IMIDŽ Putinova tajna: Nešto na njemu nitko ne smije vidjeti!

Povećavanje karte jedne od većih baza jasno otkriva njen unutarnji raspored, zato što je mapiran pomoću praćenja trkaćih staza brojnih vojnika. Sama baza nije vidljiva na prikazima satelita usluga kao što su Google karte ili Appleove karte, no sve se može jasno vidjeti putem Strave.

Izvan izravnih konfliktnih zona, potencijalno osjetljive informacije još uvijek mogu biti prikupljene. Na primjer, karta tajne zračne luke u Nevadi - baza SAD-a, poznata pod nazivom Area 51 - bilježi usamljenog biciklista koji se voze od baze duž zapadnog ruba Groom jezera, što je na toplinskoj karti označen tankom crvenom linijom.

Kada je Strava objavila mapu , ažuriranu inačicu karte objavljene u 2015. godini, objavila su da "ovo ažuriranje uključuje šest puta više podataka nego prije" - ukupno milijardu aktivnosti iz svih Strava podataka do rujna 2017. Naša globalna mapa je najveći, najbogatiji i najljepši skup podataka takve vrste. To je izravna vizualizacija globalne mreže sportaša."

Posjeti Express