5 najbližih Putinovih suradnika koji s njim vode Rusiju

Michael Kappeler (DPA/PIXSELL)
Ruski predsjednik godinama vjeruje samo istim ljudima, a evo tko su oni
Vidi originalni članak

Kad je Vladimir Putin prvi put došao na vlast, u jednom intervjuu su ga upitali kojim kolegama najviše vjeruje. On je tom prigodom imenovao pet ljudi.

15 godina poslije, ista petorica muškaraca i dalje se nalaze uz Putina, te dominiraju ruskim strategijama, vladom i velikim poslovima. Oni su:

Nikolai Patrushev, koji je bio direktor FSB unutrašnje obavještajne službe od 1999. do imenovanja na mjestu ruskog tajnika Vijeća sigurnosti 2008. godine.

Sergei Ivanov, koji je bio ministar obrane i zamjenik premijera, a od 2011. je šef predsjedničke administracije.

Dmitrij Medvjedev - bivši predsjednik Rusije od 2008. do 2012. godine, predstavlja vodeći tandem s Putinom, te je danas premijer.

Alexei Kudrin - premijer gospodarstva do 2011. godine, a iako više ne drži nikakvu formalnu poziciju, i dalje predsjedniku nudi savjete po pitanju financija i ekonomije.

Igor Sechin držao je visoku poziciju u predsjedničkoj administraciji i vladi, te je danas direktor Rosnefta - državne naftne kompanije.

Zanimljivo je da je ova petorka bliska Putinu i osobno i poslovno, a  svi su služili s njim u KGB-u ili 1990-ih godina u Sankt-Peterburgu. Ili oboje.

Izvan te najbliže skupine suradnika nalaze su drugi, koje Putin postavlja kao odgovorne za velike projekte, a riječ je većinom o starijim birokratima koji rukovode određenim regijama i to još od prije Putinovog dolaska na vlast. 

S druge strane, ima i onih koji su se posljednjih godina počeli uzdizati na vlast, a mnogi istiiču da je takvih sve više.

Te pojedince većinom prati glas da su privrženi, naporno rade i dokazano su učinkoviti u prevladavanju različitih problema i dovršavanju teških poslova, bilo u državnoj administraciji ili politici, piše BBC.

A kao što je jedan izvor blizak Putinu primijetio, on suradnike ne bira zbog lijepih očiju već zato što - obave posao.

Posjeti Express