A tko je štitio vlasnika planule tvornice sve ove godine?

Davor Javorović/PIXSELL
Nužno je povjerenje u institucije kontrole kako bi se uspješno gospodarilo otpadom. Osječki slučaj ga duboko narušava, pa građani imaju pravo biti zabrinuti
Vidi originalni članak

Nakon tri mjeseca izvida i istraga, ovaj tjedan je uhićen Zvonko Bede, kontroverzni vlasnik osječke tvornice za preradu plastike Drava International. Tereti ga se za teška kaznena djela protiv okoliša nakon što je tvornica planula i nakon što je požar otpadne plastike trajao danima. Bede se uvijek dosad izvlačio od kaznene odgovornosti za nesreće svojih radnika i bila je potrebna ovako velika ekološka katastrofa da sve institucije uđu u tvornicu vlasnika s dobrim političkim i poslovnim vezama.

No ostaje otvoreno pitanje hoće li istražitelji ići tako daleko u utvrđivanju odgovornosti tko je cijelo vrijeme štitio Bedea i gledao mu kroz prste? Teško. Po svjedočenju vatrogasaca i radnika, ali i po nalazima inspekcija, nisu bili osigurani protupožarni putevi, nije se držalo propisanih mjera zaštite, čini se da je godinama zakapana i plastika u zemlju, u pogonu su bile količine i opasnih tvari koje se tamo ne bi trebale nalaziti. Sve to su trebale puno ranije otkriti inspekcije različitih nadležnosti, kazniti vlasnika i narediti njihovo otklanjanje. Tako bi trebale funkcionirati stvari u uređenoj državi. Kod nas je, kao i mnogo puta dosad, sve funkcioniralo obratno. Trebala se dogoditi katastrofa da se utvrde nepravilnosti! Svjedoče to i Bedeovi odvjetnici koji kažu da ga ne bi trebala država kazneno goniti jer je platio sve kazne za utvrđene nepravilnosti.

Gospodarenje otpadom izaziva burne reakcije javnosti jer nitko ne želi centre i pogone za preradu u svom dvorištu. I baš zato je potrebno neupitno povjerenje u institucije koje bi trebale kontrolirati da je sve po najvišim ekološkim standardima i propisima. Osječki slučaj narušava to povjerenje, a time otežava i svaku buduću gradnju pogona. Građani se s pravom mogu pitati gleda li se i ostalima kroz prste te hoće li se morati dogoditi katastrofa pod njihovim prozorom da institucije odrade posao.

Posjeti Express