Ako ništa drugo, uvjerila je šatoraše da Vučića prespavaju

Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Bio je to geostrateški zadatak žene koja je navikla izazivati sukobe, a potom gasiti požar
Vidi originalni članak

To je doista izgledalo kao Kolindin karambol. Kao da se u punoj brzini zaletjela u zid i na posjetu Aleksandra Vučića okončala svoju političku karijeru. Sve je upućivalo na to: zamjerila se desnici, uvrijedila branitelje, dodatno razišla s Plenkovićevom vladom, ispala nedorasla srbijanskom predsjedniku, razbuktala nove polemike oko događaja prije 25 ili 75 godina... I činilo se da Vučićevim dolaskom ni ona ni Hrvatska nisu dobile baš ništa. Reklo bi se, pojeo vuk predsjednicu.

Čak ni njezini pokušaji približavanja srpskoj manjini u Hrvatskoj kroz pozive na zajedništvo u govoru na skupštini Srpskog narodnog vijeća nisu zvučali previše uvjerljivo, s obzirom da je propustila priliku s Vučićem posjetiti Vrginmost. Na prvi pogled, Kolinda Grabar Kitarović ostavila je dojam gubitnice. Vučić je imao podršku srbijanske politike i medija. Kolinda je solirala i izgubila. Postavlja se pitanje koliko je izgubila. Vučićev posjet vjerojatno će se brzo zaboraviti.

Njena diplomacija Kolinda iskapa ratne sjekire samo kako bi ih zakapala

Zaboravit će se Kolindine poruke "pojedincima s ruba političkog spektra". Zaboravit će se njezine isprike Vučiću zbog neugodnosti, kao i činjenica da se on odbio ispričati zbog svojih izjava. A Kolinda će učiniti sve da do izbora zadrži one o kojima joj ovisi drugi mandat: desnicu, branitelje i HDZ. S druge strane, ne treba zaboraviti da je ona s Vučićem odradila jedan drugi zadatak, onaj geostrateški.

Ne samo da je lidera Srbije privukla prema EU i NATO savezu, nego je i pokušala pridobiti saveznika u odmjeranju snaga u BiH. Istovremeno, nastavila je svoju politiku gašenja regionalnih požara koje je sama potpalila. Nedavno je zakopala ratne sjekire u BiH koje je iskopala svojim izjavama o mudžahedinima i Haagu, a sad je krenula smirivati situaciju sa Srbijom.

Premda se na koncu ni jedna sporna tema nije razbistrila, niti se Vučić pomaknuo sa svojih diskutabilnih pozicija. Međutim, od Vučićevih izjava u Glini 1995. godine važnija je njegova sadašnja pozicija u Srbiji, svojevrsnog "mini Putina", autokrata koji kontrolira vladu i parlament, guši prosvjede, upravlja medijima, nadzire sve procese u državi. To je za Hrvatsku trenutno važnije od njegove uloge u ratu. Takav sugovornik je podjednako problematičan.

Ali Kolinda je makar navikla surađivati s autokratima, od Putina i Poljske do Srbije i Turske. Ne mora, dakle, biti sve tako crno na Grabar Kitarović nakon Vučićeva posjeta. Desnica i branitelji će shvatiti da nemaju taj luksuz na predsjedničkim izborima podržati bilo koga osim Kolinde, shvatit će to i Plenković, shvatit će to i birači kojima će brzo izblijedjeti sjećanje na Vučića, dok će predsjednica pomno graditi svoj status medijatora, diplomata, pa i lidera u regiji od koje je obećala pobjeći.

Pa ako ništa drugo, uspjela je uvjeriti šatoraše da prespavaju Vučićev posjet.

Posjeti Express