"Ako se netko ponaša kao ustaša, to je ustaša"

Nikola Cutuk (PIXSELL)
Na antifašističkom obilježavanju obljetnice Jasenovca odazvala su se i izaslanstva SAD-a i Rusije
Vidi originalni članak

"Ako netko govori kao ustaša, ako zastupa i promiče ideje što su ih zastupali ustaše, ako ističe njihovo znakovlje i simbole, ako pjeva njihove pjesme, onda je on ustaša. I zato nije nikakvo pretjerivanje, a još manje laganje, ako se kaže, da se nad današnju Hrvatsku nadvio ustaški zloduh", bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić na komemoraciji žrtvama Jasenovca.

Na obilježavanje obljetnice proboja Jasenovačkih logoraša u organizaciji Saveza antifašističkih boraca Hrvatske i Antifašističke lige Hrvatske vijence su položila i izaslanstva Rusije, SAD-a, Srbije i Novog Zelanda. Mesić je kao počasni predsjednik SAB-a rekao je da želi odati počast svim nevinima pobijenima u najvećem i najstrašnijem logoru ustaške tzv. Nezavisne Države Hrvatske, ali i reći pravu istinu o Jasenovcu i o Pavelićevoj državi.

Pred oko 2000 okupljenih, on je rekao: "Šutjeti o Jasenovcu, šutjeti danas, to ne bi značilo samo izbjegavati osudu ovdje počinjenih zločina. To bi bilo ravno samoubojstvu demokratske, na antifašizmu zasnovane hrvatske države... Govorimo istinu i upravo zato smo nekima neugodni, nekima smetamo. Pa nam predbacuju, optužuju nas čak, da bojkotiramo žrtve i politiziramo Jasenovac. Lažu!"

Naglasio je da je to što se ove godine održavaju, uz onu službenu, još dvije komemoracije u Jasenovcu, posljedica politike; baš kao što je i sam Jasenovac bio odraz, izraz i instrument politike. "Logor u Jasenovcu u koji su ljudi dopremani i gdje su ubijani, samo i isključivo zbog nacionalnosti ili vjere, kao i zbog drugačijeg svjetonazora, bio je izraz ustaške, a ne hrvatske, nego ustaške politike", kazao je. To je, ustvrdio je, bila zločinačka politika, dok se danas, kaže, vodi politika sakrivanja, negiranja, ili u najmanju ruku relativiziranja tih zločina, uz neskriveno obnavljanje idejne osnove ustaške zločinačke države.

Naglasio je da neće popustiti pritisku na vlast, kako bi, ne samo prestala tolerirati manifestacije ustaštva, praviti se prema njima gluha i slijepa, nego ih počela i kažnjavati. "Ako to ne učinimo, izdali smo žrtve kojima se danas klanjamo, kao i sve one hrabre borce NOP-a koji su dali živote za Hrvatsku bez ustaštva... izdali smo i sve one koji su u devedesetim godinama stali na branik Hrvatske, jer oni u golemoj većini ovakvu Hrvatsku nisu željeli", rekao je Mesić.

Mesić ističe da Hrvatska mora ostaviti iza sebe golemu povijesnu laž, lansiranu i poticanu s jasnim političkim ciljevima kako bi napokon prestala biti opterećena prošlošću. "To je, uostalom, naš dug prema svima kojima danas odajemo počast, prema svakome ubijenome, ali i prema svakome u borbi protiv fašizma; poginulome Hrvatu, Srbinu, Židovu, Romu, ili pripadniku bilo koje nacionalnosti. I to je naš dug prema onima koji dolaze", rekao je.

Istaknuo je da je neprihvatljivo izjednačavanje komunizma i antifašizma samo kako bi se potom moglo izjednačiti fašizam i antifašizam, za što je optužio "one koji bezočno manipuliraju ubijenima, žrtvama ustaškog režima". Komemoraciji su se odazvali i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović, potpredsjednica Hrvatskog sabora Milanka Opačić, predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Saveza Roma Kali Sara, kao i Vijeća romske manjine Zagreba te predstavnici SDP-a i drugih.  

Posjeti Express