Aktivisti tvrde: U napadima na Siriju koristi se kemijsko oružje

DPA/PIXSELL
Bijeli fosfor je visoko zapaljiva kemijska tvar, jak je otrov, a smrtonosna doza za čovjeka je samo 50 mg
Vidi originalni članak

U zračnim napadima na Raku u Siriji strane iz međunarodne zajednice, prije svega Rusija i Francuska, koriste kemijsko oružje, tvrde aktivisti. Navode kako se koristi zabranjena supstanca bijeli fosfor, piše Independent.

Riječ je o visoko zapaljivoj kemijskoj tvari, jak je otrov, a smrtonosna doza za čovjeka je samo 50 mg. Prema međunarodnim zakonima može se koristiti samo za osvjetljivanje područja na kojem se odvijaju borbe, te kao zaštita za vojne snage na tlu. 

Zabranjen je za korištenje u gusto naseljenim područjima i ne smije se koristiti za direktno gađanje ciljeva u kojima se nalaze ljudi jer je izrazito otrovan  može progoriti kroz kožu i kosti.

"U Raki se potiho odvija pokolj" ime je mreže grupe građana i novinara koja je jedna od rijetkih koja u javnost daje informacije iz Rake, a koja je objavila kako je u nedjelju u napadima na Raku korišten fosfor.

Ukoliko je istina to što su objavili, bit će to prvi put da se u Raki koristi fosfor, ali neće biti prvi put da ga koristi Rusija. Nju se već ranije optuživalo da je u napadima na Siriju koristila fosfor, točnije 13. studenog kada je navodno u gradu Idlibu s tim otrovom ozlijeđeno više civila.

"Znamo da je to bio fosfor, jer se cijelo nebo osvijetlilo, a potom se sve zapalilo", ispričao je Ahmed, jedan od aktivista.

Posjeti Express