Američka strategija protiv terorizma je teška propast – zašto je ne mijenjaju?

REUTERS
Vojni stručnjaci sve češće postavljaju jedno pitanje – zbog čega SAD ne mijenja svoju antiteroristički taktiku, jer ova ne daje ama baš nikakve rezultate
Vidi originalni članak

Sve više vojnih stručnjaka u SAD-u kritiziraju antiterorističku strategiju Obamine administracije, koja se, prema njihovom mišljenju, "previše oslanja na nadmoć u zraku".

Čak i neki iz same vojske sve više izražavaju sumnju u efikasnost ovakvog pristupa.

"Udari iz dronova i zrakoplova samo odgađaju pravu akciju. Gdje god sam bio - u Iraku, Afganistanu, Jemenu - svaki zapovjednik to priznaje. Cijeli taj koncept da dronovi i manje specijalne operacije donose rješenje je čista fantazija", smatra satnik Robert Newson iz Sealsa, američke mornarice.

Newson nije jedini sa sličnim mišljenjem. No, ako strategija zaista ne funkcionira, zbog čega ju SAD i dalje primjenjuje? Foreign Policy donosi nekoliko mogućih odgovora: 

1. Znaju nešto što mi ne znamo

Možda postoje tajne informacije koje pokazuju da unatoč svemu Islamska država, Al Kaida, Al Šabab i Boko Haram trpe fatalne gubitke i da je mir u svijetu odmah iza ugla... No, ova je teorija najmanje vjerojatna.

2. Mi znamo nešto što oni ne znaju

Kada je 2003. pokrenuta invazija na Irak pod izgovorom da Saddam Hussein posjeduje oružje za masovno uništenje, malo tko je u to povjerovao. Skepsa se pokazala opravdanom, naročito kad uzmemo u obzir činjenicu da je Irak danas postao leglo terorizma.

3. Ne znaju što ne znaju

Postoji mogućnost i da nitko ne obraća pozornost na ključne izvještaje i probleme na terenu. Možda stručnjaci jednostavno cenzuriraju sami sebe kada su u blizini američkog predsjednika, zbog čega se strategija radi bez ključnih informacija.

4. Ne žele znati

Bivši američki predsjednik George Bush hvalio se kako nikada ne čita novine. Pitanje je samo je li Obama krenuo njegovim stopama, ili samo preskače kritičke i negativne članke.

5. Znaju, ali ih nije briga

Možda visoki dužnosnici vrlo dobro znaju da njihov pristup borbi protiv terorizma ne donosi rezultat, ali ne rade ništa kako bi to promijenili. Naime, zašto se truditi kad je Obamin mandat pri kraju, a 'vrući krumpir' preuzet će nova administracija. 

6. Samo su zbunjeni

Ono što je lako moguće je da je nagli uspon Islamske države izenadio Obaminu administraciju i zatekao ih nespremnima, te da nemaju nikakvu efikasnu strategiju kojom bi riješili problem. Uostalom, i sam Obama je u rujnu 2014. godine na pitanje o borbi protiv Islamske države rekao: "Još uvijek nemamo strategiju", a prije nekoliko tjedana je rekao: "Još uvijek nemamo potpunu strategiju".

Bilo kako bilo, američki pristup borbi protiv terorizma ne donosi plodove. Talibani protiv kojih je vođen rat nisu poraženi, Irak i Sirija su razoreni ratom s Islamskom državom, Libija je propala država, Somalijom vlada Al Šabab, a Boko Haram i dalje odnosi stotine života. Vidjet ćemo hoće li rješenje imati nova postava u Bijeloj kući nakon predsjedničkih izbora.

(Newsweek.rs)

Posjeti Express