Amerikanci: Rusija ima trupe iz Sjeverne Koreje! Piloti Kim Jong Una već lete s Rusima

Američki obavještajni dužnosnici rekli da se pripremaju objaviti mnoštvo obavještajnih podataka, uključujući satelitske fotografije, koje pokazuju brodove trupa kako se kreću iz Sjeverne Koreje prema Vladivostoku
Vidi originalni članak

Ministar obrane Lloyd J. Austin III potvrdio je u srijedu da je Sjeverna Koreja poslala trupe u Rusiju da se pridruže borbi protiv Ukrajine, što je veliki pomak u naporima Moskve da dobije rat, javlja NY Times. Nazvao je prisutnost Sjeverne Koreje "vrlo ozbiljnom" eskalacijom koja bi mogla imati posljedice i u Europi i u Aziji.

- Što oni točno rade? Ostaje da vidimo - rekao je Austin u vojnoj bazi u Italiji.

Nije iznosio pojedinosti o broju sjevernokoreanskih trupa na ratištu u Ukrajini. Njegova izjava uslijedila je nakon što su američki obavještajni dužnosnici rekli da se pripremaju objaviti mnoštvo obavještajnih podataka, uključujući satelitske fotografije, koje pokazuju brodove trupa kako se kreću iz Sjeverne Koreje prema područjima za obuku u Vladivostoku na istočnoj obali Rusije i drugom ruskom teritoriju dalje na sjeveru, piše NY Times. 

IZLOŽBA TENKOVA Pogledajte što smo zarobili Ukrajincima: Rusi su izložili Leoparde, Bradleye, Abramse

Južnokorejska novinska kuća TV Chosun izvijestila je u ponedjeljak da je Pjongjang poslao pilote borbenih aviona Su-25 i MiG-29 kao podršku Rusiji čak i prije posljednjeg slanja kopnenih trupa pozivajući se na izvor južnokorejske vlade.

Njihov izvor tvrdi da su sjevernokorejski borbeni piloti trenirali na ruskom Dalekom istoku još početkom rujna. Vladin dužnosnik rekao je: "Uoči prvog razmještanja Sjeverne Koreje 18. listopada, povezana kretanja pilota otkrivena su u Vladivostoku prošlog mjeseca."

SASTANAK U KAZANJU Putinov samit: Rusi bi htjeli zajedničku valutu, ali od toga i vojnog saveza nema ništa

Drugi izvor, piše Kyiv Post, navodi kako je moguće da su sjevernokorejski piloti poslani na daljnju obuku prije nego što novi ruski borbeni zrakoplovi budu isporučeni u Sjevernu Koreju. Međutim, izvor je također rekao da južnokorejske vlasti vjeruju da je Moskva, koja pati od nedostatka obučenih pilota nakon gubitaka od početka rata u Ukrajini, zatražila potporu od Pjongjanga.

TV Chosun je istaknuo da je Sjeverna Koreja poslala oko 80 borbenih pilota da podrže borbu protiv SAD-a tijekom Vijetnamskog rata prije 50 godina i rekao da postoji groblje za 14 pilota koji su poginuli u an-Dinh komuni Lang Giang okrugu vijetnamske provincije Bac Giang.

Američki dužnosnici izvijestili su danas kako procjenjuju da je poslano oko 2500 sjevernokorejskih vojnika. Ukrajinci i Južnokoreanci javljaju o 12.500. Američke službe izvještavaju o oko 600 tisuća ubijenih ili ranjenih Putinovih vojnika od početka rata u Ukrajini. 

- Ovo je pravo 'partnerstvo bez ograničenja - rekao je za NY Times Victor Cha, stručnjak za Sjevernu Koreju u Centru za strateške i međunarodne studije koji je bio član Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjednika Georgea W. Busha.

- Mi smo u sasvim drugoj eri ako sjevernokorejski vojnici umiru za Putina. To će povećati zahtjeve kada Kim postavi zahtjeve, a Putin će mu dati ono što želi.

Posjeti Express