Bangkok: Cijanidom otrovala petero prijatelja, a potom i sama popila otrov

CHALINEE THIRASUPA/REUTERS
Ubijeno je četvero državljana Vijetnama i dvoje Amerikanaca porijeklom iz Vijetnama. Na šalicama iz kojih su pili čaj u hotelu tajlandski istražitelji pronašli su tragove otrova
Vidi originalni članak

Tijela trojice muškarca i triju žena otkrilo je u utorak navečer osoblje u apartmanu hotela Grand Hyatt Erawan u središtu Bangkoka.  Spremačice su tijela pronašle kasno u utorak.

"Tijela je otkrilo osoblje u sobi na petom katu, nakon što su gosti propustili vrijeme za odjavu više od jednog dana", ustvrdio je Thiti Saengsawangu, komesar metropolitanske policije u Bangkoku.

Četiri žrtve su vijetnamski državljani Thi Nguyen Phuong (46), njen suprug Hong Pham Thanh (49), Thi Nguyen Phuong Lan (47) i Dinh Tran Phu (37), a  Sherine Chong (56) i Dang Hung Van (55) su američki državljani. Thiti je rekao da policija vjeruje da je jedan od njih pokušao doći do vrata, ali je pao prije nego što su uspjeli.

Prvim očevidom na mjestu događaja nisu pronađeni tragovi nasilja, a pljačka je brzo isključena kao motiv trovanja. Istražitelji su također otkrili da su vrata sobe bila zaključana iznutra.

Vjeruje se da je Sherine Chong otrovala petero ostalih cijanidom posluženim u šalicama prije nego što je i sama popila otrov u luksuznom hotelu u Bangkoku, priopćila je policija u srijedu.

"Željeli bismo potvrditi da je jedna osoba od šestero mrtvih izazvala ovaj incident koristeći cijanid", rekao je Noppasil Poonsawas iz gradskog policijskog ureda u Bangkoku. Rođaci žrtava potvrdili su da je došlo do svađe oko novca.

Dvoje od šestorice ubijenih posudilo je "desetke milijuna tajlandskih bahta" drugom od preminulih u investicijske svrhe, rekle su vlasti. Deset milijuna bahta vrijedi gotovo 280.000 dolara.

Slučaj je brzo izazvao pomutnju u Tajlandu zbog zabrinutosti da bi loš tisak mogao naštetiti važnom turističkom sektoru u zemlji, koji tek staje na noge nakon pandemije koronavirusa. Tajlandski premijer Srettha Thavisin osjetio se prisiljenim odmah se pozabaviti slučajem, odgovarajući na pitanja desetaka novinara na tiskovnoj konferenciji u utorak navečer.

 

."Moramo provesti obdukciju da vidimo jesu li (žrtve) nešto progutale", rekao je tajlandski premijer Srettha Thavisin na konferenciji za novinare, odbacujući glasine da su smrti povezane s krađom i da je uključivala pucnjavu.  Također je naredio brzu istragu incidenta kako bi se ograničio svaki utjecaj na tajlandsku turističku industriju.

U utorak je naredio hitnu istragu o slučaju, ističući da se radi o "privatnoj stvari" koja nije povezana s nacionalnom sigurnošću.

Američki State Department izrazio je sućut i rekao da "pomno prati" situaciju. Američki Federalni istražni ured pomaže tajlandskim vlastima u istrazi, rekao je Srettha.
 

Posjeti Express