Barbarića provjeravaju za još mnoge slučajeve...

Šime Zelić/PIXSELL
Moćnog šefa HEP-a premijer je čuvao do zadnjeg trena, ali odlazi da njegova bespravna gradnja ne bi stvarala političku štetu. Čekamo epilog još Uskokovih izvida
Vidi originalni članak

Sedam mjeseci trebalo je Andreju Plenkoviću da prelomi i kaže kako njegov suradnik Frane Barbarić više ne može biti na čelu HEP-a. Plenković se napadno i silno trudio više puta istaknuti da je jedini i isključivi razlog bespravna gradnja vile na Hvaru. I to nakon što je DORH dignuo optužnicu. Što se tiče bespravne gradnje, prije toga nije bilo dovoljno što je državna institucija utvrdila da je on bespravni graditelj i naredila rušenje.

Premijer se konačno izjasnio kako ne smatra uopće spornim što je HEP izgubio 14,8 milijuna eura na plinu tijekom lipnja i srpnja. Predsjednik Vlade to i dalje definira kao “pozitivno odstupanje” u trgovanju te to smatra malom cijenom za sve dobro što je Barbarić učinio u krizi. I ovaj slučaj pokazao je koliko je podignuta letvica tolerancije premijera.

Barbarić ostaje u HEP-u, a i dalje će imati jednu od vodećih funkcija u zagrebačkom HDZ-u. Ali čeka i rasplet još mnogih izvida koje o njemu provodi Uskok. Vezano samo za vilu na Hvaru, provjeravaju je li zlorabio svoj položaj i je li sve platio. Istražitelji su već prije uzeli dokumentaciju i o kupnji plina prije ove ljetne afere, ali podnesene su kaznene prijave i za još neke, navodno, sporne nabave. Ako se bilo što od toga pokaže utemeljeno, još će bljeđe zvučati izjava da odlazi samo zbog bespravne gradnje.

Posjeti Express