Bernardica Juretić: Voli život na visokoj nozi

Goran Stanzl (PIXSELL)
Nekad je pričala o ljubavi, želji za posvojenjem djeteta, a danas šuti na spomen privatnog života. Međutim, Bernardica Juretić u kratkom trajanju Vlade Tihomira Oreškovića nije se istaknula po dobrome. Mnogi će je pamtiti po kontroverznim izjavama i sumnjivim dodjeljivanjem javnog novca
Vidi originalni članak

Jedan od prvih poteza ministrice Bernardice Juretić jest blokada službene stranice njezina savjetovališta “Bernardica s vama”.

Zbog čega ju je privremeno sakrila od očiju javnosti, nije pojasnila, ali nakon što se interes stišao, stranica se u tišini vratila i opet je aktivna.

“Interaktivnom psihoterapijom” Juretić je od 2014. liječila depresiju, seksualnu disfunkciju te općeniti osjećaj slabosti koji se definira kao “nervi slom” ili “burn-out”. 

Poznato je da je kroz četiri terapijskih centara spasila tisuće ovisnika iz pakla droge, no nije poznato zbog čega je u prvoj godini “Bernardice s vama” imala prihode od tek 600 kuna i godinu završila u minusu 10.700 kuna. 

Privatni život pomno čuva od objektiva i kamera. Ponešto je bila prisiljena otkriti preko svoje imovinske kartice koja pokazuje da je itekako spremna na materijalni rizik.

Nakon samo letimičnog pogleda na tu karticu postavlja se neizbježno pitanje: “Kako uspijeva preživjeti s golemim kreditima?”. 

Na takva pitanja iz Ministarstva socijalne skrbi odgovaraju da se radi o privatnoj stvari i da zbog ministrice ne žele na njih odgovarati. A na pitanja vezana za tvrtku kažu da spadaju u domenu poslovne tajne. 

Međutim, to je samo djelomično istina. Ako ministrici netko pomaže, ako ima dodatni izvor prihoda koji nije prijavila, onda bi se mogla naći u nezgodnoj situaciji i sukobu interesa.

Ministrica ima plaću nešto višu od 15.000 kuna, a rate kredita joj iznose oko 13.000 kuna. 

Ako se ostvari najavljeno smanjenje plaća za ministre od 25 posto, Juretić neće moći vraćati kredit od svoje plaće jer u tvrtki za savjetovanje ne smije raditi!

Ona se inače zadužila za 185.000 eura za kupnju stana od tek 64 četvorna metra u četvrti koja se ne odlikuje luksuznim stanovima. Zatim je podigla još 30.000 eura kredita. 

Novac je uložila i u uređenje stana na kojem je prijavljena. Stan je kompletno uređen, a to se vidi i na fotografijama koje je objavila, ali i dalje je iznos dva kredita puno veći nego njegove vrijednost. 

To znači da je Juretić morala založiti još nešto što nije prijavila u imovinskoj kartici ili imati tajnog jamca. No o svim tim pitanjima se ni ona ne želi izjasniti. 

No kredite će vjerojatno morati refinancirati. Juretić će se morati brzo navići da je javna osoba na političkoj funkciji i da nesrazmjer njezinih prihoda, imovine i troškova više nije samo njezina privatna stvar.

Njezini suradnici iz života prije politke o Juretić nemaju loših riječi, ali to se ne može reći i za njezine poslovne podvige.

"Uvijek se upuštala u nekakve biznise koji bi joj uglavnom propadali. Nije joj išlo ni s ovim zadnjim savjetovalištem. Znam da je sama dala oglas u kojem se predstavlja kao psiholog koji se bavi seksualnim temama jer je vjerovala da bi joj to poboljšalo posao. No nije pomoglo", govori nam sugovornik koji je nekoć bio blizak s njome.

Ujedno se osvrnuo i na njezine “slabe točke”.

"Voli život na visokoj nozi, no nejasno je kako to uspijeva s obzirom na to da joj posao baš i nije cvjetao.

Ministrica nije htjela odgovarati na novinarska pitanja o svojim ranijim poslovnim pothvatima. Većina joj se suradnika i dalje obraća s “časna Bernardica” iako je prošlo puno vremena otkako je napustila samostan.

Juretić je bila pastirica, sanjala je da će postati krojačica, no postala je medicinska i časna sestra. Od Crkve je dogurala do Vlade, no dosad je uspjela privatan život držati u podalje od javnosti. 

Nekad je imala “izlete” gdje bi govorila o ljubavi, pa je tako jednom za Gloriju ispričala kako joj u životu “nije baš išlo s muškarcima”. Javno je jednom objavila da je u vezi s 47-godišnjem ekonomistom koji živi u inozemstvu, razveden je, a iz prvog braka ima dvoje djece, 12-godišnju kćer i tri godine mlađeg sina.

"Otkad sam izišla iz samostana, bila sam samo u jednoj kraćoj vezi koja je propala. Shvatila sam da to nije ono što sam tražila i prekinula sam jer mi je bolje biti sama nego nesretna. I dalje vjerujem u ljubav, ali nisam zaljubljive prirode. Nisam opterećena time da mi se mora dogod iti ljubav, ali joj ni ne zatvaram vrata. Ono što se treba dogoditi, dogodit će se", pričala je Juretić.

Prije nego što se “zavjetovala na šutnju”, osvrnula se na svoje prihode i rashode:

"I ja, kao i većina Hrvata, živim na kredit, a plaće su sve manje te se mora raditi nekoliko poslova kako bi se moglo pokriti troškove i živjeti. Kako je zakon dopustio osnivanje tvrtke za deset kuna, odlučila sam iskoristiti tu priliku, kapitalizirati svoja znanja te, osim aktivnosti u borbi protiv ovisnosti, raditi i u struci..."

Nekoć časna sestra koja je simbolizirala milosrđe i borbu protiv ovisnosti, izašla je iz reda 2001. godine. Od 1992. godine sestra Bernardica je osnovala četiri komune za liječenje ovisnika i utemeljila Zajednicu Susret.

U Sanaderovu mandatu bila je predstojnica Vladina Ureda za suzbijanje droga, a nakratko je radila i kod Jure Radića u IGH. 

No kasniji izlet u privatan biznis nije joj uspio. Kad se zbroje poslovi koji joj - očito - nisu išli najbolje, postavlja se pitanje hoće li uspješnije voditi ministarstvo...

Posjeti Express