Bogataš nestao nakon što je potonula jahta, partnera mu par dana ranije pregazio auto

Canva
Britanski tajkun Mike Lynch (59), njegova kćer Hannah (18), predsjednik banke Morgan Stanley International Jonathan Bloomer i njegova supruga nestali su nakon što je luksuznu jahtu potopio tornado u blizini Sicilije
Vidi originalni članak

Jahta pod britanskom zastavom s 10 članova posade i 12 putnika potonula je u ponedjeljak u blizini luke Porticello, istočno od glavnog grada Sicilije Palerma.

Brodski kuhar je poginuo, petnaestero ljudi uključujući Lynchovu suprugu Angelu Bacare su spasili, a za šestero se traga. Među njima su britanski tajkun Mike Lynch, njegova kćer Hannah(18), predsjednik banke Morgan Stanley International Jonathan Bloomer, njegova supruga, odvjetnik Clifford Chancea Chris Morvillo, koji je zastupao Lyncha na sudu u Kaliforniji, i njegova supruga. 

Svjedoci su rekli talijanskoj novinskoj agenciji Ansa da je Bayesianovo sidro bilo spušteno kada ga je oluja pogodila, uzrokujući da se jarbol slomi, a 56- metarski brod izgubi ravnotežu i potone. Olupina leži na morskom dnu na dubini od 50 metara, a ronioci nastavljaju potragu za nestalima.

Jedna od preživjelih, Charlotte (35), opisala je kako se borila da zadrži svoju jednogodišnju kćer Sofiju, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA, dok je nalet valova potapao jahtu.

"U dvije sekunde izgubila sam bebu u moru, a onda sam je odmah opet zagrlila usred valova. Držala sam je čvrsto, uz sebe, dok je more bilo olujno", rekla je novinarima. “Mnogi su vrištali.”

"Dijete je helikopterom prebačeno u dječju bolnicu u Palermu. Hospitalizirano je osam osoba ", priopćili su iz ureda gradonačelnika.

Brod je bio usidren oko 900 metara od luke Porticello. Među nestalima su četiri Britanca i dva Amerikanca, rekao je glasnogovornik talijanske obalne straže. Izvor je rekao za CNN da je Lynch, osnivač softverskog diva Autonomy, bio putnik na jahti. Izvor je razgovarao s CNN-om pod uvjetom da ostane anoniman jer nisu bili ovlašteni razgovarati s medijima.

Jedan od nekoliko vrsta tornada razvio se iznad tog područja u ponedjeljak ujutro, prema izvješću iz Europske baze podataka o teškim vremenskim uvjetima. Druge jake oluje diljem Sicilije donijele su obilne padaline kasno u nedjelju, palo je više od 100 mm kiše u manje od četiri sata u Brolu, istočno od Palerma.

Evidencija vlasništva koju vodi služba pomorskih informacija Equasis pokazuje da je jahta u vlasništvu tvrtke Revtom Limited registrirane na otoku Man. Posljednji godišnji izvještaj Revtom Limiteda iz travnja navodi Bacares kao svog vlasnika.

Jahta od 56 metara nazvana "Bayesian", koja plovi pod britanskom zastavom, imala je uglavnom britanske putnike i posadu, uz dva Anglo-Francuza, jednog Irca i jednog iz Šri Lanke, rekao je glasnogovornik za CNN. Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Novog Zelanda reklo je za CNN da su dva njegova državljana bila uključena u incident, ali nisu među onima koji se još vode kao nestali. Nacionalnost poginule osobe nije objavljena.

Kapetan obližnjeg broda rekao je da je uključio motor kako bi izbjegao potonuće, izvijestio je Reuters, dok su žestoke bure zahvatile područje.

"Jutros smo dobili jak nalet vjetra i morali smo pokrenuti motor kako bismo zadržali brod u nagnutom položaju", rekao je novinarima u ponedjeljak. “Nakon što je oluja završila, primijetili smo da je brod iza nas nestao.”

Britanski odjel za istraživanje pomorskih nesreća poslao je  tim od četiri inspektora u Palermo kako bi proveli preliminarnu procjenu jahte, rekao je CNN-u izvor upoznat s operacijama. Izvor, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, nije rekao kada se očekuje da tim stigne na Siciliju.

"Britanski Bill Gates" Mike Lynch bivši je savjetnik dvojice britanskih premijera i nekadašnja poduzetnička zvijezda koji se činio kao rijetka tehnološka britanska priča o uspjehu. Prema najnovijoj "Listi bogataša" Sunday Timesa ima bogatstvo od 500 milijuna funti,  a svoju slavu duguje svojoj softverskoj kompaniji Autonomy. Pretvorio je revolucionarno istraživanje na Sveučilištu Cambridge u temelj Autonomyja, koji je postao najveća britanska softverska tvrtka i član blue-chip FTSE 100 indeksa. Tvrtku je prodao Hewlett-Packardu za 11 milijardi dolara 2011. godine.

No nakon toga našao se u pravnim problemima jer su ga tužitelji optužili da je pokušao napuhati prihode Autonomije. U lipnju ga je porota u San Franciscu oslobodila krivnje za prijevaru, u posljednjem poglavlju pravne sage. Lyncha su hvalili akademici i znanstvenici i zamolili ga da savjetuje britansku vladu o tehnologiji i inovacijama.

Lynchov poslovni partner Stephan Chamberlain, koji je također bio optužen pa oslobođen optužbi za prijevaru,  preminuo je u bolnici nakon nesreće u Streathamu u Cambridgeshireu koja se dogodila u subotu. Dok je džogirao autom ga je pregazila 49 - godišnjakinja koja je nakon naleta ostala na mjestu događaja. 

"Uspješno se borio da sačuva svoje dobro ime na suđenju ranije ove godine, i ono sada živi kroz njegovu divnu obitelj",  rekao je za BBC Gary Lincenberg, Chamberlainov odvjetnik koji je svog klijenta kao "hrabrog čovjeka".
 



 

 

 

Posjeti Express