Brexit: Dan odluke za pola milijarde građana EU-a

REUTERS
U kampanji je bilo jako puno dezinformacija iz euroskeptičnog bloka, u što Britanci još uvijek vjeruju
Vidi originalni članak

Do 20 sati trajat će referendum na kojem britanski građani odlučuju o ostanku ili izlasku svoje zemlje iz EU, ali posredno i o sudbini svih pola milijarde građana EU-a. Dva oštro sukobljena bloka prema anketama praktično su rame uz rame, uz blagu prednost zagovornika Brexita, 53 prema 47 posto.

Ipak, sve ankete redom pokazuju da je neodlučnih tako mnogo da će zapravo referendum odlučiti isključivo to koliko će na glasanje izaći onih koji će se tek u posljednji trenutak odlučiti koju opciju smatraju boljom za sebe i za svoju zemlju.

Nositelji ideje o ostanku u Uniji su u prvom redu laburisti i škotski nacionalisti, dok su konzervativci izrazito podijeljeni. Tako se dogodilo da je posljednjeg dana kampanje britanski premijer David Cameron pozivao građane da "na prvo mjesto stave radna mjesta, ekonomiju", te da ne nasjedaju neistinama.

Time je, primjerice, ušao u potpuni sukob sa svojim stranačkim kolegom Borisom Johnsonom, donedavnim gradonačelnikom Londona, istodobno se potpuno stavivši na stranu na kojoj je bivši laburistički premijer Gordon Brown posljednjeg dana apelirao na rudare, sindikate, zapravo radnike uopće, da glasaju za ostanak u EU koja bolje od ijednog drugog državnog okvira štiti njihova stečena prava.

Iz krugova škotskih nacionalista već su se mogle čuti najave da će, ukoliko Velika Britanija doista odluči izaći iz EU-a, Škotska tražiti novi referendum o vlastitoj neovisnosti. Mnogi također podsjećaju i na to da je sjevernoirski sukob riješen, zapravo, upravo zahvaljujući EU kao okviru, što bi značilo da bi Brexit mogao značiti ponovno izbijanje istog problema.

Mnoštvo Britanaca koji žive diljem EU-a, a takvih je 1,26 milijuna, strahuju da će s Brexitom izgubiti pravo boravka u inozemstvu. Mediji su, također, posljednjih tjedana redovito citirali mnoštvo stručnjaka koji su brojkama objašnjavali da imigracija u Veliku Britaniju niti je najvećim dijelom iz EU-a, niti Britaniji šteti. Dapače, koristi joj.

Također, ispalo je da u neto iznosu Velika Britanija u EU uopće ne uplaćuje neka posebno velika sredstva. Ipak, posljednja ispitivanja pokazuju da jako puno Britanaca, većina, vjeruje u čiste besmislice poput toga da njihova zemlja  tjedno u EU uplaćuje 350 milijuna funti ili da će Turska jako skoro ući u EU, te da će svih 75 milijuna Turaka dobiti pravo doselili na njihov otok.

Posjeti Express