Britanci na rubu: Možda će odustati od Brexita

Reuters/Pixsell
Premijerka Theresa May nakon izbora više nema većinu, od EU do njene stranke, svi sad traže da ublaži politiku
Vidi originalni članak

Imala je sve, da bi sad pala na tu razinu da joj dojučerašnji kolege državnici iz članica EU-a skoro pa prijateljski savjetuju da sve još može ispasti dobro, ako Velika Britanija odustane od Brexita. Među prvima to joj je direktno poručio njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, zapravo u tom trenutku kao trbuhozborac same Angele Merkel.

Britanska premijerka Theresa May, nakon parlamentarnih izbora u kojima je izgubila apsolutnu većinu i morala koalirati sa sjevernoirskim unionistima, vrlo konzervativnom strankom, odjednom se nalazi pred izborom da ili odustane od potpunog izlaska iz zajedničkog tržišta EU-a, tzv. tvrdi Brexit, ili da sasvim odustane od Brexita. Ili čak i da siđe s vlasti. "Ako bi oni htjeli promijeniti svoju odluku, naravno, naišli bi na otvorena vrata", kazao je Schaeuble.

U tom slučaju svih preostalih 27 članica EU-a moralo bi u svojim parlamentima potvrditi prihvaćanje otkazivanja Brexita. To bi po svoj prilici i išlo jer je nakon glasa iz Njemačke odmah stigao i prijedlog za odustajanjem od Brexita iz ureda predsjednika Francuske Emmanuela Macrona. Niti Pariz niti Berlin nisu to poručili bez veze. Već sljedeći koji je May predložio da ublaži politički smjer bio je njen vlastiti ministar financija Philip Hammond, tražeći od nje "mekani Brexit", ostanak na EU tržištu.

Ulsterski lojalisti Theresa May na vlast dovodi bivše teroriste

Britanski Telegraph je provalio da je Hammond oko toga u pregovorima čak i s Laburistima. A May više nema vremena. Još samo nekoliko dana i konkretni, službeni pregovori o Brexitu morat će početi. To je mjesto na kojem se britanska premijerka nalazi u ogromnim problemima. Još tijekom referenduma o izlasku iz EU-a njen je stav bio isključivo potpuno kidanje veza s EU-om, ekonomskih kao i što se tiče kretanja ljudi, posljedično i uzročno imigracije u Veliku Britaniju.

Uz krajnje tanku većinu na referendumu o Brexitu, samo 51,89 posto prema 48,11 posto, uz veliko protivljenje izlasku iz zajedničkog tržišta EU-a čak i među Torijevcima, uz vladu koja čak i uz vrlo nepopularne konzervativce iz Sjeverne Irske ima tanku većinu u parlamentu, Theresa May je u škripcu koliko god je to uopće moguće.

Zbog odluke o prijevremenim izborima, koje je na neki način teško izgubila, s obzirom da je njima namjeravala povećati svoju parlamentarnu većinu, ona je sad u poziciji da u vlastitoj stranci mora opet, kao uoči referenduma, skupljati podršku za Brexit. I jedini argument koji joj još ide u prilog jest eventualni strah dijela Torijevaca da bi s njenim padom na mjesto premijera mogao doći netko tko bi se doista drznuo pokrenuti opoziv članka 50 o izlasku Velike Britanije iz EU, koji je ona pokrenula.

Posjeti Express