Britanska premijerka zaprijetila Rusiji zbog atentanta

Rebecca Naden/REUTERS/PIXSELL
Theresa May govorila je pred Donjim domom, a u srijedu je najavila da će pred Parlamentom najaviti akciju
Vidi originalni članak

Premijerka Theresa May je u ponedjeljak priopćila kako su britanski istražitelji zaključili da je "vrlo vjerojatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim otrovom kojim je prošlog tjedna otrovan ruski dvostruki agent Sergei Skripal i njegova kćer Julija dok su sjedili na klupi u parku. 

Britanska čelnica izjavila je da je policija identificirala otrov kao 'vojni nervni otrov kakvog razvija Rusija'.   

Upozorila je kako je Rusija ili sudjelovala u izravnom napadu protiv Britanije ili je izgubila kontrolu nad agensom koji je razvila. Britanija neće tolerirati takav "pokušaj ubojstva nedužnih civila na našem tlu", upozorila je.

Dok se obraćala Donjem domu, premijerka je rekla da će Rusiji pružiti priliku da odgovori na izvještaj njezine Vlade, te da će se u srijedu obratiti Parlamentu s planom za određenu akciju.  

U svojim primjedbama opisala je napad kao "nesmotren" i "neselektivan", te ne samo da ugrožava živote dviju žrtava, Sergeja Skripala 66 i njegove kćeri Julije 33, već potencijalno ugrožava i živote drugih ljudi koji su mogli biti izloženi agensu. 

Skripal je 2006. godine zatvoren u Rusiji zbog prodaje državnih tajni britanskim obavještajnim službama, ali je pušten 2010. godine kao dio visokoprofilne špijunske razmjene. Njegova kći nastavila je živjeti u Rusiji, ali je također dulje vrijeme boravila i u Engleskoj.

Prošli tjedan britanske su vlasti opkolile restoran i pub u blizini kojeg su otrovani otac i kćer Skripal u središtu Salisburyja, mirnog srednjovjekovnog grada u južnoj Engleskoj, najpoznatijeg po obližnjim ruševinama Stonehenge.

Posjeti Express