Čorić svojim HSP-ovcima: "Vi ste pijanci i šaka jada"

Nikola Cutuk (PIXSELL)
HSP AS sam je sebe prijavio DORH-u i Poreznoj upravi
Vidi originalni članak

HSP AS suspendirao je glavnog tajnika Peru Ćorića, ne samo zato što je članove Predsjedništva nazvao "šakom jada koja ne vrijedi lule duhana", "pijancima", "neradnicima", "političkim nulama" i drugim vulgarnim nazivima i objedama, nego i zbog niza malverzacija. Prijavili su stranku DORH-u i Poreznoj upravi i stavili se na raspolaganje Ministarstvu, javlja N1.

Iz zapisnika 2. sjednice Glavnog stana stranke održane 7. listopada u Slavonskom brodu, koji je stranka uputila medijima, razvidno je da je dosadašnji glavni tajnik grubo prekršio Statut i Etički kodeks stranke.

Glavni stan je zatim proglasio i tu sjednicu Predsjedništva - poništenom te je ovlastio Ministarstvo uprave za daljnje postupanje. 

Ćoriću se prigovara što je "zeo za pravo" da nakon ostavke Ivana Tepeša na mjesto predsjednika, "u trenutku kada u Stranci nemamo niti njegovih zamjenika", pokušao voditi sastanak Predsjedništva, a to su mogli samo predsjednik i njegovi dopredsjednici - Antun Toni Žagar, Ivo Šimunović, Dario Marenić ili Željko Bokulić.

Osim Tepeša koji je povukao konzekvence za pravaško "padanje na koljena", stranka smtra i da Pero Ćorić snosi "ogromnu političku odgovornost", jer je "potpuno uzurpirao vlast u stranci i samovoljno, bez konzultiranja Predsjedništva i Glavnog stana, kršeći Statut i opće akte donosio samovoljne i pogrešne odluke koje su rezultirale ovako loši izbornim rezultatima". 

Među odlukama koje mu zamjeraju, a "uredno ih je potpisivao" Tepeš, izdvajaju suspenzije dužnosnika koji se ne bi slagali. Tepeša pritom nazivaju i Ćorićevom marionetom.

Nadalje, tu je "stvaranje 'kulta ličnosti' putem suspenzija, izbacivanje iz stranke bez opravdanog razloga i zastrašivanje članstva", a Ćorić je "potpuno privatizirao Stranku kako bi ostvario svoje političke i financijske koristi".

Predbacuju mu i neprimjerene i za stranku štetne izjave za medije, samovoljno prekidanje koalicije s HDZ-om na svim razinama uz prijednju izbacivanja dužnosnika koji se tome usprotive. Citiraju dio takve "prijeteće izjave u stilu najvećih diktatora" - "dobit će otpusno pismo".

No, ni to nije sve. Financijsko izvješće stranke nije usvojeno zbog netransparednosti - Glavni stan je uputio Državnom odvjetništvu i Poreznoj upravi na daljenje postupanje. To se nadovezuje i na malverzacije Pere Ćorića, kojemu su u odvojenoj odluci - zabranili "bilo kakve izjave medjima" u ime stranke. Naime, osim unošenja razdora u stranku i ranije navedenih krimena, Ćoriću na teret stavljaju i "trošenje stranačkog novca bez kontrole i odluke Predsjedništva".

U prvom redu, prigovaraju isplate vozaču Krešimiru Vrljiću, "inače nelegalnom predsjedniku Časnog suda HSP AS", naknade Silvani Tome bez putnih naloga (i ovo je prijavljeno DORH-u i Poreznoj).

Potpuno neovlašteno je, navodi Glavni stan, "isplaćivano svaki mjesec Ivanu Tepešu 10 tisuća kuna", korištenje službenog automobila u privatne svrhe uz plaćanje vozača 7.000 kuna mjesečno, bez odluke Predsjedništva.

"Neprestano, a time i neovlašteno automobiil Audi A6 vvoui svojoj kući, ulijeva gorivo na trošak stranke i automobil koristi u privatne svrhe", navode među ostalim. 

"Formalno podržava 'Pravaški kišobran', a u stvarnosti ruši bilo koji napor za ujedinjenjem pravaša kako bi u potpunosti kontrolirao HSP AS i ostvvario svoje osobne, političke i financijske koristi", piše Glavni stan. 

Raskinuli su i sve koalicije na državnim i lokalnim razinama, jer smatraju da je Ćorićeva odluka o raskidu koalicija poglavito s HDZ-om neprimjerena, jer to nije bio stav Predsjedništva stranke. Također su rehabilitirali sve susprendirane Ćorićevom rukom.

Posjeti Express