Dačić o Jasenovcu: "Neka Hrvati prihvate odgovornost"

Srdjan Ilic (PIXSELL)
Ministar vanjskih poslova Srbije je izjavio kako je sadržaj hrvatske note o izložbi u UN-u za Srbiju neprihvatljiv
Vidi originalni članak

Srbija neće odgovoriti na protestnu notu Hrvatske zbog izložbe o Jasenovcu u UN, a neće odustati ni predstaviti ju međunarodnoj javnosti u Izraelu, Vatikanu i širom svijeta, poručio je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Odgovor je to Hrvatskoj na notu koju je uputila povodom izložbe 'Jasenovac - pravo na nezaborav' koja je u zgradi UN-a u New Yorku otvorena 25. siječnja na Dan sjećanja na žrtve Holokausta. 

Dačić je pojasnio:

- Hrvati su protestnu notu uputili telefaksom i to našem veleposlanstvu u Zagrebu, a to se tako ne radi. Takvu notu s tim sadržajem ne bismo primili jer je za nas taj sadržaj neprihvatljiv. Tako se prema njoj i odnosimo, pa neće biti nikakvog odgovora.

Dodao je i da danas počinje bilateralnu dvodnevnu posjetu Vatikanu i da će iskoristiti priliku da i tamo govori o izložbi.

Sastali se gluhi i nijemi

- Hrvatska bi trebala prihvatiti odgovornost za učinjeno, rekao je Dačić, kao da je Hrvatska pravna sljednica ustaškog režima i NDH. 

Dačić je u Rimu govorio na međunarodnoj konferenciji o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma i zločina antisemitske mržnje u regiji OESS-a, a tom prilikom je rekao:

- Moramo ostati posvećeni sjećanju i odavanju počasti žrtvama, iznošenju stravične istine o Holokaustu i suprotstavljanju onima koji je iskrivljuju ili poriču kao i borbi protiv antisemitizma, rasizma i predrasuda.

Željko Obradović srpski predsjednik Odbora za vanjske poslove sastao se s hrvatskim veleposlanikom u Srbiji Gordanom Bakotom, ali kako je rekao, susret je prethodno dogovoren, pa tako na sastanku nije bilo govora o zategnutim odnosima između dvije zemlje zbog aktualne izložbe. 

Hrvatska diplomacija je poslala Srbiji protestnu notu u kojoj je kritizirala istup ministra vanjskih poslova Dačića čije su izjave, kako piše, u UN-u pokazale da Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe, piše srpski blic.rs

Posjeti Express