Dezerter i pljačkaš - na Trgu vikao 'Za dom spremni'

Marko Lukunić (PIXSELL)
A-HSP se hvalio prisutnošću Alexandera Neidleina, a mi smo provjerili tko je on
Vidi originalni članak

Dana 26. veljače ove godine u Zagrebu je osvanula lijepa i sunčana nedjelja, savršen dan za posljednje dane zime. Trgom bana Jelačića promarširali su pristaše Autohtone - Hrvatske stranke prava, usput izražavajući podršku novom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. "Skriven" u drugom redu, ponosno mašući zastavom neonacističkog NPD-a, našao se Alexander Neidlein. U priopćenju američkom veleposlanstvu A-HSP tvrdi da je on kao pripadnik HOS-a ranjen u Gospiću. "Našem javnom  skupu nazočio je gosp. Alexander Neidlein, Nijemac i dragovoljac Domovinskog rata koji je 1991. godine dragovoljno došao braniti Hrvatsku", stoji u priopćenju objavljenom na stranicama A-HSP-a.

Kraćim pretraživanjem interneta naišli smo na biografiju Alexandera Neidleina, pripadnika NPD-a. Kako piše na njemačkoj inačici Wikipedije, Neidlein je rođen 1975. godine što znači da bi imao tek 16 godina kad se prijavio za obranu Hrvatske, ako ćemo povjerovati Autohtonim pravašima. U istoj biografiji piše da Alexander Neidlein doista i jest služio u hrvatskim jedinicama, ali u susjednoj nam državi.

Naime, Neidlein je proveo tri ili četiri dana u prosincu 1993. godine u "Kažnjeničkoj bojni" Mladena Naletilića Tute i nakon toga je dezertirao, stoji u arhivskim materijalima objavljenima na stranicama generala Slobodana Praljka. "Noću 15. na 16.12.1993. godine iz Širokog Brijega u nepoznatom pravcu pobjegli su pripadnici 'Kažnjeničke bojne' ATJ 'Željko Bošnjak' nakon što su u postrojbi proveli 3 do 4 dana i nakon što su zadužili naoružanje i streljivo", stoji u zahtjevu za raspisivanje tjeralice kojeg je potpisao Naletilić osobno. Riječ je bilo o trojcu njemačkih državljana Stephanu Raysu, Tomasu Francu Kunstu i ranije spomenutom Alexanderu Neidleinu.

Tjeralica je raspisana idućeg dana i tamo stoji da je zadužio kalašnjikov, pištolj, nekoliko bombi te jedan kratki hekler, vjerojatno je riječ o strojnici MP5 proizvođača Heckler & Koch.

Nekoliko dana kasnije je isti trojac opljačkao poštanski ured u Lübecku gdje su ukrali nešto više od 8.000 tadašnjih maraka kako bi financirali svoj odlazak u Južnoafričku republiku gdje su se pridružili rasističkim organizacijama. 

U JAR-u su sudjelovali u oružanoj borbi s policijom gdje je jedan policajac ubijen, a dvojica su ranjena. Rays je uhićen nekoliko sati nakon obračuna, a Neidlein je uhvaćen nakon nekoliko dana s još jednim suradnikom iz Njemačke, Horstom Klenzom. Alexander je osuđen na tri godine zatvora zbog nezakonitog posjedovanja oružja i protjeran je u Njemačku. U domovini je osuđen zbog pljačke pošte na maloljetničku kaznu od dvije i pol godine.

Nakon toga se posvetio političkom aktivizmu i rado je viđen gost na svim okupljanjima neonacista diljem Njemačke. 

Posjeti Express