Druga djeca igraju se na moru s kanticama u pijesku. Djeca Gaze bore se za obrok

PIXSELL/REUTERS
Ne mašu djeca samo tanjurima, neki od njih nose i ogromne plastične posude, lavore. Neki imaju i kantice s kakvima se druga, imućnija djeca igraju negdje u pijesku na godišnjem odmoru s roditeljima. Užas je u Gazi
Vidi originalni članak

Djeca plaču. Nekima od njih jedva da se glave vide od velikih, što većih tanjura s kojima mašu, čekajući bilo kakav obrok od humanitaraca koji su na izmaku snaga. Sva djeca su iznimno mršava. 

Dok jedan od kuhara pokušava dovršiti nešto što bi trebalo izgledati kao riža s crvenim umakom, oko njega je kaos. U posudi, dobro se vidi, ima jela možda za desetero-dvadesetero djece, a oko njega su stotine. Neće biti za svih. Ne mašu djeca samo tanjurima, neki od njih nose i ogromne plastične posude, lavore kakve vjerojatno doma koristite za prenijeti veš na sušilo. Neki imaju i kantice s kakvima se druga, imućnija djeca igraju negdje u pijesku na godišnjem odmoru s roditeljima. 

Prizor je užasan. Liječnici i stručnjaci za prehranu kažu da su djeca koja prežive nedostatak hrane - i kontinuirano bombardiranje, zarazne bolesti plus psihičke traume - dodatno osuđena na životno suočavanje sa zdravstvenim problemima. Pothranjenost će ih lišiti mogućnosti da u potpunosti razviju svoj mozak i tijelo. Mnogi će zbog toga biti niži i fizički slabiji, pisao je The Washington Post. 

Izrael negira da uskraćuje hranu i tvrdi da se dio paketa šalje Hamasovim borcima, humanitarne organizacije svako toliko moraju suspendirati svoje aktivnosti jer ih je tko zna koliko poginulo od izbijanja sukoba Izraela I Hamasa. 

- Na najjednostavnijoj razini, ako imate oslabljenu prehranu i rast, vaš mozak prestaje rasti - rekao je za Washington Post Zulfiqar Bhutta, liječnik i voditelj globalnog dječjeg zdravlja u bolnici za bolesnu djecu u Torontu.

I dok devet od deset djece u Gazi nema dovoljan broj obroka na dan, a kamoli mlijeko, voće ili povrće, rat ne jenjava. Izrael ne odustaje od namjere da izbriše Hamas s lica zemlje. 

Neka pobijedi bilo tko, kažu humanitarci, samo neka to bude brzo. I djeca i oni na izmaku su snaga. 

 

Posjeti Express