Državni odvjetnik kojem ni Karamarko ništa ne može

Patrik Macek (PIXSELL)
Može ga razriješiti većina u Hrvatskom saboru, koju šef HDZ-a nema. Barem ne za sada...
Vidi originalni članak

Dinko Cvitan do daljnjeg ostaje glavni državni odvjetnik unatoč namjerama dijela HDZ-a da ga razriješi dužnosti. No za takvu odluku trenutačno nemaju dovoljno ruku u Saboru koji odlučuje o njegovoj smjeni, a pokretanje njegova razrješenja koje bi završilo blamažom bilo bi loše za stranku bremenitu problemima. 

Pored toga vodstvo HDZ-a moralo bi dati uvjerljivo objašnjenje svojim članovima, saborskim zastupnicima i javnosti zašto žele maknuti stručnog čovjeka neopterećenog osluškivanjem politike za razliku od njegova prethodnika i bivšeg šefa Mladena Bajića.

To više što u svoje dvije godine mandata nije “udarao” na HDZ-ovce. Štoviše, više štete imao je SDP. Bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo završio je u zatvoru, a Marini Lovrić Merzel, bivšoj sisačko- moslavačkoj županici iz redova SDP-a, još sude za niz koruptivnih nedjela.

Najveći “krimen” kod dijela HDZ-ovaca mu je to što je bio na čelu Uskoka kad je u Fimi mediji optužen Ivo Sanader i HDZ. 

Optuženi su i Božidar Kalmeta, bivši HDZ-ov ministar pomorstva s jakom stranačkom bazom u Zadru, a istraga protiv Josipe Rimac i njezina supruga je obustavljena i odbačena je optužba da je Oleg Butković, ministar pomorstva, kao gradonačelnik Novog Vinodolskog zloupotrijebio položaj i ovlasti.

Za razliku od svoga bivšeg šefa Mladena Bajića, koji ih nije dirao, Cvitan je otvorio istrage nad zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i Zdravkom Mamićem koje su rezultirale optužnicama.

Kako Bandić ima sporazum o suradnji s Domoljubnom koalicijom, a Mamić je u neizvjesnoj izbornoj noći rezultate parlamentarnih izbora čekao s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, to bi, nagađaju pravosudni i politički krugovi, mogao biti razlog zbog kojeg bi HDZ mogao tražiti Cvitanovu smjenu. 

Karamarko je nedavno dao naslutiti da bi moglo doći do smjene na čelu DORH -a. Na novinarsko pitanje želi li Vlada i vladajuća stranka smijeniti Cvitana, rekao je da su dobili izvješće o radu DORH-a u 2015. i da to ovisi o njegovoj analizi.

"Dobili smo izvješće. Ono je u meritornim ministarstvima. Dobit ćemo to na koordinaciju, dobit ćemo to u Vladu te ovisi o analizi i našem razgovoru kako ćemo glasovati", odgovorio je Karamarko nakon što je saborski Odbor za pravosuđe skinuo s dnevnog reda godišnje izvješće Državnog odvjetništva, i to zato što Vlada nije dostavila svoje mišljenje. 

Po Zakonu o Državnom odvjetništvu, neprihvaćanje godišnjeg izvještaja nije razlog za smjenu glavnog državnog odvjetnika, no vladajuća većina ga može smijeniti. 

Prije glasovanja u Saboru prijedlog za njegovim razrješenjem trebala bi podnijeti Vlada s tim da u prijedlogu mora navesti i razloge za njegovu smjenu. 

A to su, prema Zakonu o državnom odvjetništvu: ako je svojim ponašanjem nanio štetu ugledu državnom odvjetništvu, ako nezakonito, nepravodobno ili nedovoljno stručno obavlja svoju dužnost, ne ostvaruje zadovoljavajuće rezultate, poslove državnoodvjetničke i pravosudne uprave ne obavlja u skladu s propisima ili ih ne obavlja pravodobno, ako nije podnosio zahtjeve za pokretanje stegovnog postupka u zakonom predviđenim slučajevima itd.

"U ovom trenutku ne vidim razloga, odnosno nisam do sada vidio važne argumente po kojima bi trebalo glasovati protiv izvješća o radu gospodina Cvitana. Očekujem da se, ako postoji takav stav, on dobro argumentira", ustvrdio je potpredsjednik Vlade Božo Petrov (Most). 

No to ne znači da se Most neće predomisliti ili da svi u stranci misle kao njihov predsjednik Petrov. Primjerice, o izvješću o radu pučke pravobraniteljice mostovci su glasovali po uvjerenju, bez stranačke stege. Nije isključeno da bi se to moglo dogoditi i ako HDZ odluči smijeniti Cvitana.

Karamarko, koji čeka odluku Povjerenstva o sukobu interesa, i lani je imao poruku za Cvitana kad je DORH zatražio da se Josipi Rimac ukine zastupnički imunitet radi nastavka istrage koju je pokrenuo Uskok zbog sumnje da je neosnovano stekla stambeni prostor.

"To je redovita procedura, zahtjev za skidanje imuniteta zbog istražnih radnji koje bi trebalo provesti, ali je vrlo interesantno što se to upravo sad događa. Državni odvjetnik, da je mudar, to mogu javno reći, ostavio bi to za dan poslije izbora", rekao je tada Karamarko.

Cvitan je prije par tjedana u Saboru na pitanje o medijskim napisima o poslovanju MOL -a i Ane Karamarko odgovorio:

"DORH načelno ne odgovara na pitanje što radi ili što ne radi, u svakom slučaju DORH postupa sukladno zakonu." 

Upitan provodi li DORH ikakvu istragu vezanu uz Anu Karamarko i Jozu Petrovića, Cvitan je rekao:

"Ne mogu govoriti provodimo li ili ne izvide."

Ako dođe do glasovanja o razrješenju Cvitana u Saboru, SDP će ga podržati.

"Čovjek, po mojem sudu, provodi zakon. Pod udar te institucije dolazili su i neki moji suradnici, za čiji rad ne mogu materijalno odgovarati, ali nije ugodno kad saznaš da je netko s kim si surađivao počinio nešto nezakonito. No to su pravila igre u civiliziranim državama, a HDZ nas je uvijek pokušavao zadržati na najdubljem Balkanu gdje nema pravila", rekao je Zoran Milanović za Novi list.

Cvitan, tu se slažu i SDP-ovci i HDZ-ovci, nije došao po političkoj liniji nego po stručnoj. 

Kao i bivši šef mu Bajić, vješto izbjegava medije i intervjue te je u središtu DORH-a do kasnih noćnih sati. Cvitan je za razliku od Bajića, koji je često vagao je li pravo vrijeme podići optužnici protiv nekoga, apolitičan, odnosno ne vodi računa o tome. 

Ako smatra da ima dovoljno dokaza protiv nekog, podiže optužnicu. Odvjetnici, koji su zbog posla kontaktirali i s njim i s Bajićem, kažu kako je Cvitan puno krući čovjek. 

Napominju da se to vidi i po tome što je, otkad je postao glavni državni odvjetnik, puno manje okrivljenika koji su za blažu kaznu priznali svoja nedjela i razotkrili druge suoptuženike.

Neki unutar državnog odvjetništva zamjeraju mu i način na koji se riješio Željke Pokupec. 

Razriješena je s mjesta zagrebačke županijske državne odvjetnice jer je podignula optužnicu protiv Željka Sačića i Franje Drlje za ratni zločin u Gruborima i Ramljanina, a da o tome nije obavijestila DORH. 

Viši državni odvjetnik kontrolira rad nižeg i može, ako smatra da neki predmet dugo stoji ili da ga niži odvjetnik loše vodi, dati naputak ili čak narediti nižem državnom odvjetniku kako da postupi i kako da vodi postupak na sudu.

Optužnica je povučena, a Pokupec, koja je kao tužiteljica imala dobre rezultate unatoč pritužbama okrivljenika da igra “prljavo” te žalbama podčinjenih na mobing, smijenjena je te je napustila DORH. 

Protiv nje su kasnije otvorili i istragu. Sumnjiče je da je kao tužiteljica zloporabila položaj i ovlasti te pogodovala Saši Burušiću, sinu bivšeg načelnika PUZ-a.

Posjeti Express