Erdoganov režim iz škola izbacio Darwinovu teoriju evolucije

REUTERS
Kritičari ovaj potez vide kao još jedan korak prema tome da Turska postane još konzervativnija
Vidi originalni članak

Učenici u Turskoj više neće učiti o Darwinovoj teoriji evolucije. Taj je predmet izbačen iz kurikuluma koji doživljava brojne promjene u Turskoj kako bi se izbacile 'kontroverzni' predmeti, riječi su Alpaslana Durmusa, ministra obrazovanja.

Novi kurikulum stupa na snagu iduće godine, a kako navodi Durmus, teorija evolucije je previše kompleksna za tinejdžere, koji bi, po njemu, to trebali učiti tek na fakuletu kako bi se mogli ispravno suočiti s takvim sekularnim znanstvenim diskursom.

Osim toga, ministarstvo navodi kako Darwina izbacuju iz škola kako bi među ostalim sačuvali lokalne i nacionalne vrijednosti.

Predmet povijesti također će doživjeti značajne promjene i vrlo malo će zapravo govoriti o Europi, dok će primjerice glazbeni odgoj uglavnom biti fokusiran na tursku glazbu.

Kritičari Erdoganovog režima ove promjene vide kao još jedan korak prema tome da Turska postane još konzervativnija država, a razlog da su učenici premladi da bi shvatili Darwina prije fakulteta nazivaju besmislicom.

"Promjena kurikula u potpunosti okreće obrazovanje od znanosti i pretvara ga u religiozni sustav. Micanje znanosti iz programa najbolji je dokaz za to", rekao je za CNN Ebru Yigit, član sekularnog obrazovnog programa.

Posjeti Express