Formiranje lokalnih vlasti: Tko će s kime koalirati?

Tino Jurić/ PIXSELL
Gradonačelnik je tek jedan od kotačića lokalnih vlasti i dobar dio ovlasti dijeli s lokalnim skupštinama
Vidi originalni članak

Izlazne ankete jedan su od najvjernijih pokazatelja krajnjih rezultata izbora, a rezultati objavljeni u 19 sati pokazuju da će teško neka stranka formirati stabilnu vlast u najvećim gradovima. Potpunu raspodjelu mandata treba pričekati, ali sudeći prema anketama, u Zagrebu bi trebala ostati Bandićeva stranka na vlasti, odluče li koalirati s HDZ-om i nezavisnom listom Brune Esih. S druge strane, ljevica će teško okupiti dovoljnu većinu za upravljanje najvećim hrvatskim gradom.

Slična situacija mogla bi zateći i novog splitskog gradonačelnika. U drugi krug, prema anketama, ulaze Željko Kerum i Andro Krstulović Opara. Njihove stranke osvojile su 22 i 24 posto glasova i time im nedostaje nekoliko glasova za formiranje većine. Rubni mandat nove ljevice, koja osvaja oko 4 i pol posto, mogao bi značiti razliku između većine. Zanimljivo je spomenuti totalni debakl Ive Baldasara, donedavnog gradonačelnika Splita koji je dobio tek 1,16% glasova prema HRT-ovim izlaznim anketama.

Kad je riječ o Rijeci, čini se da će široka koalicija okupljena oko SDP-a formirati novu lokalnu samoupravu, dok će HDZ i dalje biti tek oporbena stranka u Rijeci. HSS Kreše Beljaka mogao bi i na lokalnoj razini odigrati značajnu ulogu zato što je u Rijeci u koaliciji s SDP-om dok je u Splitu privržen HDZ-ovoj koaliciji. Hoće li, i može li, Beljak narediti promjenu na lokalnoj razini, tek ostaje za vidjeti.

Na istoku Hrvatske, u Osijeku, bit će zanimljivo pratiti formiranje vlasti, a zanimljivo je i pratiti propast HDSSB-a. Stranka Branimira Glavaša, nekad slavonske alfe i omege, sada su pale na tek 8% glasova, a njihov kandidat Dragan Vulin osvojio je 8,66%.

Posjeti Express