Gradili vile i iznajmljuju ih bogatima. I plaćat će isti porez kao obiteljski smještaj?!

Luka Stanzl/PIXSELL
Postoje zone koje se mogu implementirati u gradovima i općinama, ali zona i dalje ne definira činjenicu vrijednosti nekretnina s obzirom na njezin status
Vidi originalni članak

Glavna tema otkad je završila središnja turistička sezona porez je na nekretnine. Nakon mnogo priča, procjena i informacija, ministar financija predstavio ga je i službeno. I gle čuda, s predstavljenom reformom uglavnom nije zadovoljan nitko. Iznajmljivači apartmana već su proglasili vlastitu propast zbog višestruko uvećanih paušala, ekonomisti pitaju koja je svrha cijele priče, jer i dalje se ne porezuje vrijednost, već kvadrati, a država je "prljavi posao" provedbe prepustila lokalnoj samoupravi, i to tek malo više od pola godine pred izbore.

Porez na prazne stanove i apartmane plaćat će se u rasponu od 0,6 do 8 eura po kvadratu, što je nešto više od trenutnog poreza na kuće za odmor. Iznajmljivačima u turizmu uvodi se i viši paušal po krevetu. Odsad će, prema našoj računici, za stan od 70 kvadrata u Rovinju s četiri kreveta, umjesto minimalnih 180 eura godišnje, plaćati od 600 do 1200 eura, uz pet eura po kvadratu poreza na kuće za odmor.

Porez će određivati gradovi i općine, koji će moći uvesti i zone. Prvi red do mora ili središte grada tako bi mogli biti do 8 eura, a periferija 0,6 eura. Kako će svoju poziciju koristiti lokalne vlasti te kako će na sve utjecati lokalni izbori u svibnju iduće godine, brzo ćemo vidjeti. Odnosno, vidjeli smo već pri uvođenju poreza na kuće za odmor, pa je Grad Šibenik odrapio maksimalnih pet eura po kvadratu, čak i za kućice na udaljenim otocima. Tako visoki porez uvele su još jedino top destinacije poput Dubrovnika i Rovinja. Istovremeno, veliki vlasnici nekretnina ostat će praktički neokrznuti.

Iz Udruge obiteljskog smještaja kažu kako je izjednačen obiteljski i komercijalni smještaj, pa će isti porez plaćati vlasnici namjenski građenih vila za ekskluzivni najam i oni koji s apartmanima prehranjuju obitelji, a sad će se naći u poziciji da možda moraju i zatvoriti posao. Najveća kritika poreza je činjenica da se i dalje on određuje prema kvadratu, a ne prema vrijednosti nekretnine. Može se čuti i kako se porez svodi na zamjenu umanjenog poreza na dohodak.

- Postoje zone koje se mogu implementirati u gradovima i općinama, ali zona i dalje ne definira činjenicu vrijednosti nekretnina s obzirom na njezin status - upozorio je Ivan Čevizović iz Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

Očito se išlo na postupno navikavanje rentijera na porez, no činjenica je da je nakon sve te buke uvedena najjednostavnija varijanta koja će tek donijeti nešto zarade lokalnoj samoupravi. Pravog efekta, poput smanjivanja cijena nekretnina, vjerojatno neće biti.

Posjeti Express