Hadezeov 'Cvjetko' još nije nabavio bilje za Botanički, ali Puljkov grad daje mu poslove

Ivo Čagalj/PIXSELL
Obnova splitskog Botaničkog vrta trebala je stajati oko 330.000 eura. U međuvremenu, sedam godina kasnije, Botanički još uvijek nije otvoren iako su troškovi njegove obnove nabujali do nevjerojatnih 3,5 milijuna eura
Vidi originalni članak

Samo pola dogovorenog bilja isporučila je tvrtka Cvjetko, a Botanički vrt na Marjanu još nije spreman za otvaranje - nema uporabnu dozvolu, javlja Slobodna Dalmacija. Inače, tvrtka Cvjetko u vlasništvu je bivšega šefa splitskoga HDZ-a, njihova poraženog kandidata za gradonačelnika Vice Mihanovića i dobila je posao nabavke rijetkog bilja za botanički vrt. Iznos je tajna jer javni podatak nije svota koju ugovore izvođač i podizvođač, kažu u tvrtki Cvjetko. 

A Mihanovićevu tvrtku za uzgoj, uvoz i distribuciju biljaka, kao podizvođača, angažirala je tvrtka Tech gradnja kao - kažu - najpovoljnijeg ponuđača.

Cijeli projekt obnove započet je još u mandatu HDZ-ova gradonačelnika Splita, Andre Krstulovića Opare, a potpisivanju ugovora 2018. godine nazočili su Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije koja je završila na optužnici s Josipom Rimac te premijer Andrej Plenković osobno. No kao i valjda svaki projekt pokrenut u Hrvatskoj, ni ovaj nije ostao lišen odugovlačenja, kašnjenja, povećanja troškovnika, inspekcijskih nadzora, ugovora koji izazivaju sumnju i, kao obavezan dio folklora, političkih prepucavanja.

Izvođač radova Teh-gradnja, inače tvrtka bliska pokojnom Milanu Bandiću, u listopadu 2020. godine dala je ponudu od 1,52 milijuna eura s PDV-om. U međuvremenu je taj iznos narastao na više od 1,8 milijuna eura s PDV-om.

Nova i nova poskupljenja projekta stizala su iz različitih razloga - najprije je potpuno izostavljen sustav navodnjavanja koji je naknadno trebalo uplanirati i koji je dodatno povećao troškovnik, a uz to je išlo i već dobro poznato poskupljenje građevinskog materijala u proteklih nekoliko godina. 

Kako je lani pisao Express, prema prvim procjenama obnova Botaničkog vrta na Marjanu, biljne oaze  od 2500 biljki stvorene davne 1951. godine, zahvaljujući naporima i entuzijazmu profesora botanike Petra Matkovića, trebala je stajati oko 330.000 eura. U međuvremenu, sedam godina kasnije, Botanički još uvijek nije otvoren iako su troškovi njegove obnove nabujali do nevjerojatnih 3,5 milijuna eura! Najavljivali su svečano otvaranje krajem prošle godine, ali evo - do danas ništa. 

U vrtu je, prema projektu Agronomskog fakulteta u Zagrebu, trebalo biti posađeno 1511 novih biljnih vrsta, uz postojećih 500-tinjak, i to u 29 tematskih polja. Tako bi se obnovljeni Botanički vrt ustvari gotovo izjednačio s brojem biljaka u njegovim najboljim vremenima. No očito postoje problemi s nabavkom bilja, piše Slobodna Dalmacija.

Revitalizacija Botaničkog vrta je inače dio projekta “Marjan 2020 - brdo prošlosti oaza budućnosti” ukupne vrijednosti gotovo 3,5 milijuna eura, od čega je 2,1 milijun eura bespovratnih sredstava EU fondova. Ostatak potrebnog novca osigurao se iz proračuna Grada Splita. 

No takvo trošenje novca, uključujući i onog europskog, nije dalo mira bivšoj pročelnici za gradsku imovinu, Maji Đerek, koja je cijeli slučaj pod sumnjom u malverzacije prijavila OLAF-u, Europskom uredu za borbu protiv prijevara. 

Ali u travnju ove godine stigla je vijest - "Botanički vrt na Marjanu dobio je, konačno, građevinsku dozvolu. Grad je nakon dugo vremena izdao dozvolu koja de facto legalizira bespravno izgrađene objekte čija je gradnja u park šumi financirana gradskim novcem i EU sredstvima." (Slobodna Dalmacija).

U međuvremenu, tvrtka Cvjetko Vice Mihanovića dobila je i nekoliko manjih poslova povezanih sa splitskom gradskom upravom, pisao je proljetos tportal. Tako će za oko 1000 eura mjesečno do kraja godine održavati zelene površine na Zapadnoj obali, koje su pod ingerencijom gradske tvrtke Splitska obala, a od iste tvrtke za održavanje jednog parka na Bačvicama dobio je posao od 300 eura mjesečno.

Posjeti Express