HDZ izbacuje Tomaševića iz stranke nakon što im se 'narugao'

Marko Lukunić (PIXSELL)
Alojz Tomašević je prvo najavio da izlazi iz stranke, ali ostaje župan
Vidi originalni članak

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, optužen za obiteljsko zlostavljanje, odbio je dati ostavku na mjesto župana, unatoč ultimatumu premijera Andreja Plenkovića. Umjesto toga, Tomašević je odlučio sam istupiti iz HDZ-a i ostati na mjestu župana, a kada se, ako uopće, protiv njega obustavi sudski postupak zbog obiteljskog nasilja vratio bi se u HDZ.

To je njegov plan kojeg je objasnio u priopćenju i nakon mjeseci natezanja sa središnjicom stranke i dalje odbija odsupiti s mjesta župana, a kao način da ostane uhljebljen na toj poziciji dosjetio se izlaska iz stranke. Naime, time bi prestali pritisci na njega da odstupi s mjesta župana, pa bi mogao lagodno uživati u toj fotelji do kraja mandata.

No, vrh HDZ-a nije dugo šutio na ovaj obrat, pa je predsjedništvo stranke u utorak na telefonskoj sjednici donijelo je Odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv člana Središnjeg odbora HDZ-a Alojza Tomaševića pred Visokim časnim sudom zbog teže povrede obveze člana HDZ-a.

Predsjedništvo HDZ-a predlaže Visokom časnom sudu izricanje stegovne mjere bezuvjetnog isključenja iz HDZ-a. Visoki sud će se, kako doznajemo, sastati čim prije, vjerojatno već u srijedu. Tomašević bi tako mogao biti prije izbačen nego što će sam istupiti iz stranke koju je u priopćenju nazvao drugom obitelji, da bi već u drugoj rečenici najavio da će je napustiti kako bi mogao ostati župan. 

Plenković je Tomaševiću prošli tjedan dao ultimatum - da do 15. siječnja odstupi s mjesta župana i sačuva mjesto u HDZ-u. Tomašević se svojim potezom narugao predsjedniku stranke, pokazao da mu je draža fotelja od HDZ-a, a najnevjerojatniji dio ove priče o grčevitoj borbi za župansku fotelju je da je Tomašević nakon najave da napušta HDZ rekao kako se nada da će s Vladom i dalje surađivati.

HDZ je u utorak navečer objavio priopćenje koje donosimo u cijelosti:

"Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a na sjednici održanoj 21. prosinca 2017. donijelo je jednoglasni zaključak da Alojz Tomašević podnese ostavku na mjesto župana.

Na temelju članka 48. stavka 1. i 3. Statuta Hrvatske demokratske zajednice, Predsjedništvo HDZ-a na telefonskoj sjednici održanoj 9. siječnja 2018. jednoglasno je donijelo Odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv člana Središnjeg odbora HDZ-a Alojza Tomaševića pred Visokim časnim sudom zbog teže povrede obveze člana HDZ-a (članak 45. Statuta HDZ-a). Predsjedništvo HDZ-a predlaže Visokom časnom sudu izricanje stegovne mjere bezuvjetnog isključenja iz HDZ-a (članak 44. stavak 2. i 5. Statuta).

Alojz Tomašević odabrao je krivi put na štetu Požeško-slavonske županije i HDZ-a umjesto da je postupio moralno i politički odgovorno te odstupio s mjesta župana - realno sagledavši okolnosti u kojima se našao te imajući u vidu odgovornost prema biračima i stranci koja ga je kandidirala", stoji u priopćenju HDZ-a.

Posjeti Express